Gartner: IT-investeringen stijgen met 3,4% in 2020

20-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: IT-investeringen stijgen met 3,4% in 2020

De wereldwijde IT-investeringen lopen in 2020 op tot 3,9 biljoen dollar, omgerekend 3,5 biljoen euro. Dit is 3,4% meer dan in 2019. Naar verwachting wordt in 2021 voor het eerst meer dan 4 biljoen dollar uitgegeven.

Dit meldt onderzoeksbureau Gartner. "Ondanks dat de wereldwijde economie door politieke onzekerheid dichter naar een recessie is geduwd, is deze in 2019 uitgebleven en ook voor 2020 en daarna niet het meest voor de hand liggende scenario", legt John-David Lovelock, research vice president bij Gartner, uit. "Met de afnemende wereldwijde onzekerheden zetten bedrijven opnieuw in op IT-investeringen nu zij anticiperen op omzetgroei, maar hun uitgavenpatronen blijven continu verschuiven."

Software is snelgroeiende segment

Software is in 2020 het snelgroeiende segment van de markt met een verwachte groei van 10,5%. "Bijna alle marktsegmenten met enterprise software worden gedreven door de omarming van Software-as-a-Service (SaaS)", zegt Lovelock. "We verwachten dat uitgaven aan vormen van software die niet cloud-gerelateerd zijn te blijven groeien, maar wel met een langzamer tempo. SaaS neemt een groter aandeel van nieuwe investeringen voor rekening, ondanks dat licentie-gebaseerde software nog steeds wordt verkocht en het gebruik hiervan tot 2023 groeit."

gartner-it-uitgaven-2020.png

De uitgaven aan cloud-gebaseerde producten stijgen tot 2022 naar verwachting sneller toe dan de investeringen aan traditionele non-cloud producten. Organisaties die een groot deel van hun IT-investeringen richten op de cloud zijn sneller geneigd disruptieve bedrijfsmodellen te introduceren, stelt Gartner.

Kosten besparen en investeren in groei

"In het laatste kwartaal hebben we op een 'en'-dilemma gewezen, waarbij bedrijven voor de uitdaging staan kosten te besparen en gelijktijdig te investeren in groei. Volwassen cloudomgevingen zijn een voorbeeld van hoe dit dilemma uitspeelt. Organisaties kunnen een grotere dankzij kostenbesparingen, een grotere flexibiliteit, meer innovatie en een betere beveiliging een grotere return on investment op cloudinvesteringen verwachten. Deze investeringstrend gaat niet snel verdwijnen."

De sterke dollar zorgt voor teruglopende investeringen. "De uitgaven aan mobiele telefoons in Japan neemt dit jaar bijvoorbeeld af doordat de lokale gemiddelde verkoopprijs stijgt door de stijgende Amerikaanse dollar. De Britse investeringen in PC's, printers, servers en zelfs externe opslagsystemen daalt naar verwachting met 3%", aldus Lovelock.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud