Ministeries schakelen Citrix-servers uit en richten extra werkplekken in

20-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Ministeries schakelen Citrix-servers uit en richten extra werkplekken in

De meeste Nederlandse ministeries zijn kort voor het weekend overgegaan tot het uitschakelen van Citrix servers. Dit is een maatregel om misbruik van een ernstig beveiligingslek in Citrix ADC en Gateway servers te voorkomen. Om het extra werk dat dit oplevert op te vangen richten verschillende ministeries extra werkplekken in.

Een inventarisatie van het AD wijst uit dat de meeste ministeries hun Citrix-systemen hebben uitgeschakeld. Drie ministeries wilden niet ingaan op het gebruik van de systemen, terwijl twee gemeenten geen gebruik maken van Citrix. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt geen opdracht gegeven te hebben om servers offline te halen.

Advies van NCSC

De maatregel is genomen nadat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onlangs een opriep Citrix-servers uit te schakelen indien dit geen grote impact heeft op de bedrijfsvoering. Is de impact hiervoor te groot? Dan adviseert het centrum nauwlettend te monitoren op misbruik van de kwetsbaarheid.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt - ook namens andere ministeries - extra werkplekken in te richten om het extra werk op te vangen dat het uitschakelen van de Citrix-servers oplevert. Het ministerie verwacht dat de problemen nog zeker een week duren.

Terug naar nieuws overzicht
Security