Ambassadeur VS verzet zich openlijk tegen export chipmachine ASML

17-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Ambassadeur VS verzet zich openlijk tegen export chipmachine ASML

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra meldt openlijk dat de Verenigde Staten (VS) niet wil dat een waardevolle chipmachine van het Nederlandse ASML naar 'bepaalde plaatsen' gaan. Ondanks dat de ambassadeur het Aziatische land niet bij naam noemt lijkt hij wel op China te doelen.

Hoekstra doet zijn uitspraken in een interview met het FD. "Wij hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen", zegt Hoekstra tegen de krant.

Onder druk gezet

Dat de VS niet wil dat ASML de chipmachine aan een Chinees bedrijf levert is al langer duidelijk. Reuters meldde onlangs op basis van anonieme bronnen dat de Nederlandse regering door de VS onder druk is gezet de verkoop tegen te houden.

Het draait om een innovatieve chipmachine op basis van 'extreem violet' (EUV). De machines zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde chips. ASM is wereldwijd de enige fabrikant van deze machine.

Wassenaar Arrangement

De machines staan op een lijst met goederen die onder het Wassenaar Arrangement. Dit verdrag ziet toe op de export van goederen die ook voor militaire doeleinden bruikbaar zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten daarom toestemming verlenen voordat de machines geëxporteerd mogen worden. Deze toestemming blijft tot nu toe echter uit.

De Chinese ambassadeur in Nederland waarschuwde eerder voor impact op de handelsrelatie tussen China en Nederland indien de export geen doorgang vindt.

Terug naar nieuws overzicht