Rechtszaak tegen spywarefabrikant NSO vindt achter gesloten deuren plaats

16-01-2020 | door: Redactie

Rechtszaak tegen spywarefabrikant NSO vindt achter gesloten deuren plaats

Een rechtszaak van Amnesty International tegen de Israëlische fabrikant van spyware NSO Group vindt achter gesloten deuren plaats. Dit heeft een Israëlische rechter bepaald. Om de nationale veiligheid van Israël te bewaken gaat de rechter mee met een verzoek van het Israëlische ministerie van Defensie om bij de rechtszaak geen publiek en media toe te laten.

De rechtszaak draait om de export van software van NSO, die gebruikt kan worden om smartphones af te luisteren. Amnesty International wil dat de Israëlische overheid de export van deze software aan banden legt door de exportvergunning van het bedrijf in te trekken. Dit is volgens de mensenrechtenorganisatie nodig om te voorkomen dat buitenlandse overheden de software inzetten om mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten te bespioneren.

Strijd tegen terrorisme

NSO stelt met zijn software overheden te ondersteunen in hun strijd tegen onder meer terrorisme en zware criminaliteit. Het Israëlische ministerie van Defensie meldt toezicht te houden op de export van de software via regelmatige controles. Amnesty International is daar echter niet op gerust en wil dat de export geheel aan banden wordt gelegd.

Het Israëlische bedrijf is eerder ook aangeklaagd door Facebook wegens misbruik van een kwetsbaarheid in WhatsApp. Via deze kwetsbaarheid is volgens het social media bedrijf de spionagesoftware van NSO op smartphones geïnstalleerd. Daarnaast is NSO aangeklaagd door Omar Abdulaziz, een vriend van de Saoedische journalist en columnist Jamal Khashoggi die in oktober 2018 in de Saoedische consulaat in het Turkse Istanbul is vermoord. Abdulaziz stelt dat software van NSO is gebruikt om chatgesprekken tussen hem en Khashoggi te onderscheppen.

Terug naar nieuws overzicht