Wouter Hoeffnagel - 16 januari 2020

Coffee Fresh moderniseert bedrijfssoftware met low-code platform Thinkwise

Coffee Fresh, leverancier van koffiesystemen, ingrediënten en technische service, moderniseert zijn legacy bedrijfssoftware met het Thinkwise low-code platform. Hiermee vervangt het Finas, een verouderde bedrijfsapplicatie van Euromation. Daarnaast wordt Coffee Fresh nu ook zelf softwareleverancier, aangezien het bedrijf de nieuwe software-oplossing aan andere gebruikers van Finas gaat aanbieden.

Coffee Fresh is een oer-Hollands bedrijf met een geschiedenis die bijna 100 jaar geleden begon in de Achterhoek. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk opererende organisatie met 150 medewerkers, een hoofdkantoor in Drempt en vijf showrooms, dat 100 miljoen kopjes koffie per jaar faciliteert. Coffee Fresh gebruikte al tientallen jaren de Finas bedrijfssoftware van Euromation, waarvan de ontwikkeling al enige tijd was gestagneerd. Coffee Fresh kiest voor Thinkwise om de bestaande software zelf gefaseerd te moderniseren met het modelgedreven low-code platform. Anderhalf jaar geleden is de servicemodule van het pakket vervangen en inmiddels is de rest van het softwarepakket volledig gemoderniseerd en in gebruik genomen.

Software werd bedrijfsrisico

Het softwarepakket dat bij Coffee Fresh werd gebruikt, stamde uit de jaren 80 en de technologische ontwikkeling ervan was in de loop der jaren praktisch stil komen te staan. Functioneel was men bij Coffee Fresh echter heel tevreden over het pakket, voornamelijk doordat er in de loop der jaren veel maatwerk op ontwikkeld was.

"Het verouderde pakket begon wel steeds meer een bedrijfsrisico te worden", vertelt Hugo Nienhuis, projectleider bij Coffee Fresh. "Wij kwamen er als organisatie technologisch niet meer verder mee. Moderne mobiele technologie werd bijvoorbeeld niet ondersteund. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief."

Volledige bedrijfsvoering ondersteunen

Coffee Fresh zocht een platform dat zijn volledige bedrijfsvoering kon ondersteunen. Als eerste stap werd besloten om de relatiebeheermodule te vervangen door Microsoft Dynamics. Zij ontdekten hierdoor al snel dat een volledige vervanging van Finas met standaard softwarepakketten een heel omvangrijk project zou worden.

Nienhuis: "We hebben daar veel ervaring mee opgedaan, en concludeerden dat een standaardpakket geen optie voor ons was. We hadden in de loop der jaren zoveel functionaliteit als maatwerk ontwikkeld die onze specifieke werkwijze ondersteunt. Het was onmogelijk om diezelfde ondersteuning in een standaardpakket te krijgen. Of we zouden heel veel functionaliteit moeten inleveren en allerlei nieuwe processtromen invoeren. We wilden eigenlijk gewoon ons oude pakket, maar dan modern en wel toekomstbestendig. Na een uitvoerig marktonderzoek bleek dat Thinkwise de enige partij was die de mogelijkheid bood om met behoud van functionaliteit de bestaande software te moderniseren. We zijn daarom met Thinkwise in zee gegaan."

Van demo naar live

Thinkwise heeft voor Coffee Fresh eerst een demoproject gerealiseerd, wat voldoende vertrouwen gaf om de samenwerking te starten. Vervolgens liet het bedrijf een softwaremodule door Thinkwise moderniseren. Er werd gestart met de applicatie die door de servicemonteurs van het bedrijf gebruikt werd, omdat deze relatief eenvoudig van de overige functionaliteit losgekoppeld kon worden. Daarna nam Coffee Fresh de ontwikkeling van de rest van de software geleidelijk in eigen beheer.

"We zijn in oktober met het volledige vernieuwde softwareplatform live gegaan", zegt Nienhuis. "We hebben voor 99,99 procent de bestaande functionaliteit kunnen realiseren. Daarnaast ontdekten we dat sommige dingen mooier en beter kunnen in het Thinkwise Platform.”

Van koffie naar software

Nu de vernieuwde bedrijfssoftware live is, wil Coffee Fresh deze ook aan andere bedrijven die Finas gebruiken gaan leveren. Dat is mogelijk doordat het bedrijf de oorspronkelijke softwareleverancier in 2012 overnam.

“De softwareleverancier werd steeds kleiner en de eigenaar ging met pensioen. Wij hebben het bedrijf toen overgenomen, onder andere om de continuïteit van de software te garanderen. Ons hoofddoel was om eerst onze implementatie van de software voor Coffee Fresh te moderniseren. Daarna willen we de nieuwe software ook aan de bestaande klanten van Euromation gaan aanbieden. Aan die fase gaan we nu beginnen. Zo zetten we in feite een heel nieuwe bedrijfsactiviteit naast onze bestaande business."

Victor Klaren, CVO van Thinkwise, is sterk onder de indruk van wat Coffee Fresh heeft bereikt: "Coffee Fresh heeft met ons low-code platform niet alleen zijn eigen legacy gemoderniseerd, maar gaat de nieuwe enterprise applicatie bovendien ook als product aan andere bedrijven leveren. Dit is een prachtig voorbeeld van digitale transformatie en het toont de ongekende potentie van het Thinkwise low-code platform."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024