Amerikaanse senatoren willen 1 miljard dollar voor Westerse 5G-apparatuur

15-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse senatoren willen 1 miljard dollar voor Westerse 5G-apparatuur

Een groep Amerikaanse senatoren wil meer dan 1 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van 5G-apparatuur door het Westen. Hiermee willen de senatoren de dominantie van Huawei op dit vlak terugdringen.

Dit blijkt uit een verklaring van de Amerikaanse senator Mark Warner. De senatoren willen in een wet genaamd 'Utilising Strategic Allied Telecommunications Act' om 'Amerikaans en Westerse leiderschap te hervestigen door concurrentie te stimuleren met Huawei, dat profiteert van Amerikaanse softwarevoordelen." De senatoren stellen onder meer dat Huawei zwaar gesubsidieerd is door de Chinese overheid om zijn dominante positie op de 5G-markt te verkrijgen.

Volgens het wetsvoorstel moet de Federal Communication Commission een fonds op te richten om de ontwikkeling van op open architectuur en software-gebaseerde technologieën te stimuleren. Dit fonds zou tenminste 750 miljoen dollar of tot 5% van de opbrengst van de jaarlijkse spectrumveiling moeten bevatten. Daarnaast pleiten de senatoren voor het oprichten van een fonds van 500 miljoen dollar voor partners in het buitenland. Dit geld is bedoeld om de omarming van vertrouwde en veilige apparatuur wereldwijd te stimuleren. Het fonds moet gedurende een periode van tien jaar beschikbaar zijn.

Terug naar nieuws overzicht