Wouter Hoeffnagel - 16 januari 2020

Recordinvesteringen in Europese startups

Recordinvesteringen in Europese startups image

De investeringen in Europese startups zijn in 2019 fors toegenomen. In de afgelopen twaalf maanden is in Europa voor een bedrag van 38,7 miljard dollar in startups geïnvesteerd. Dit is bijna 40% meer dan in 2018. In dat jaar werd voor 28,2 miljard dollar in Europese startups gestoken. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 5.954 in 2018 naar 5.016 in 2019.

Dit blijkt uit de Venture Pulse, onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. De meest opvallende investeringen in de laatste drie maanden van vorig jaar waren de kapitaalinjectie van $ 1,25 miljard in het Britse Snyk, in het Britse Deliveroo (575 miljoen dollar), in het Duitse Celonis (290 miljoen dollar), in de Nederlands online retailer Picnic (276 miljoen dollar) en in de Britse fintech Hastee (268 miljoen dollar).

Investeringen wereldwijd gekrompen

Wereldwijd werd in 2019 voor een bedrag van 258 miljard dollar in startende ondernemingen geïnvesteerd. Dat is fors minder dan de 302 miljard dollar in 2018. Het aantal transacties daalde van 22.800 tot 21.711. De Verenigde Staten was vorig jaar goed voor de helft van alle investeringen, zo’n 136 miljard dollar. In Azië Pacific was sprake van een forse daling, van 126 miljard dollar in 2018 tot 73 miljard dollar in 2019.

Internationaal waren vorig jaar met name fintech startups in trek bij investeerders. Uitschieter in het laatste drie maanden van vorig jaar was de investering van 1 miljard dollar in het Indiase PayTM. En in de Verenigde Staten wist de digitale bank Chime 500 miljoen dollar op te halen. In Europa waren drie van de tien grootste investeringen in het laatste kwartaal fintech-gerelateerd, het Britse Hastee met $ 276 miljoen, het eveneens Britse Rapyd met 104 miljoen dollar en het in Israël gevestigde CreditStacks met 110 miljoen dollar.

Opkomst family offices in Europa

“Vergeleken met andere contintenten laat de Europese markt een enorme veerkracht zien”, zegt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance. “Zeker als wij kijken naar de uitdagingen waarmee Europa de afgelopen maanden geconfronteerd is en nog zal worden. Brexit zorgt nog altijd voor onzekerheid en ook Duitsland kent een aantal economische uitdagingen. De groeiende volwassenheid van de Europese kapitaalmarkt zorgt duidelijk voor meer belangstelling van investeerders. Daarbij zien wij wel een sterkere focus op ‘due diligence’ voorafgaand aan een investering. Investeerders richten zich steeds vaker op bedrijven met een doordacht businessmodel en een heldere visie op hun toekomstige winstgevendheid. Dit heeft wel geleid tot een tanende belangstelling voor early en seed stage startups."

"In Europa kunnen family offices, de vermogensbeheerders die voor rijke families opereren, echter een goed alternatief zijn voor beginnende startups als het gaat om traditioneel durfkapitaal. Deze vermogensbeheerders worden in Europa steeds belangrijker als het gaat om de beschikbaarheid van financiering. Vooral omdat zij lange termijn kapitaal verschaffen. En veel van deze investeerders hebben een dubbele doelstelling met hun investeringen. Naast rendement zijn zij vooral op zoek naar investeringen in technologiën of toepassingen die hun eigen bedrijfsvoering ten goede komen. Gezien hun strategische belangstelling en hun geduld hebben family offices ook minder last van de onzekerheid en tijdsdruk, aspecten die andere investeerders wel bezig houden.”

Europese investeringen blijven op peil

Zuidema verwacht dat de Europese investeringen ook in 2020 op een hoog niveau zullen blijven. Zuidema: “Vooral Britse investeerders zitten goed bij kas, kapitaal dat zijn weg naar de markt gaat vinden zodra op korte termijn duidelijk wordt wat de concrete gevolgen zijn van de recente verkiezingen. In Europa en ook wereldwijd zal de aandacht met name uitgaan naar kunstmatige intelligentie, biotech en fintech. En ondanks de wat gemengde resultaten van recente beursgangen, kan de markt dit jaar wel eens een behoorlijke stimulans krijgen als gevolg het feit dat bedrijven met name in de VS vlak voor de aanstaande presidentsverkiezingen nog naar de beurs willen. De verkiezingen gaan, zeker in de tweede helft van dit jaar, voor de nodige onzekerheid zorgen. In Europa zullen de meeste exits naar verwachting plaatsvinden door een fusie of overname.”