China zet Nederland onder druk export chipmachine ASML toe te staan

15-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

China zet Nederland onder druk export chipmachine ASML toe te staan

China voert de druk op Nederland om de export van een geavanceerde machine voor de productie van chips aan een Chinees bedrijf goed te keuren. De machine zou enkele maanden geleden al geëxporteerd moeten zijn, maar de exportvergunning laat op zich wachten. De Chinese ambassadeur in Nederland waarschuwt voor impact op de handelsrelatie tussen beide landen.

De Chinese ambassadeur uit zijn zorgen tegenover het FD. Een Chinees bedrijf kocht een chipmachine ter waarde van 120 miljoen euro. Deze machine is inmiddels klaar, maar door het uitblijven van een exportvergunning kan het systeem niet worden geleverd aan de Chinese klant.

Zeer geavanceerde chipmachine

Een woordvoerder van ASML legt tegenover het FD uit dat voor de export van sommige technologieën naar bepaalde landen toestemming nodig is van de overheid. Dit geldt ook voor de export van deze specifieke chipmachine naar China. Het gaat om een zeer geavanceerde chipmachine, die alleen ASML kan bouwen. Dit maakt het voor de Chinezen extra van belang de deal doorgang te laten vinden.

Reuters meldde vorige week echter dat de Nederlandse overheid door de Verenigde Staten onder druk wordt gezet geen exportvergunning te verstrekken. Het persbureau stelt dat het onderwerp bij tenminste vier besprekingen met de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is besproken. Ook tijdens het bezoek van minister-president Mark Rutte aan president Trump in juli is het onderwerp naar verluid aangekaart.

Impact op handelsrelatie

De Chinese ambassadeur zegt nu tegen het FD zich zorgen te maken over de invloed van de Amerikanen. "Nederland en China hebben een vierhonderd jaar lange geschiedenis van goede samenwerking. Wij maken ons zorgen dat Nederland onze handelsrelatie nu laat politiseren onder Amerikaanse dwang", aldus de ambassadeur.

Terug naar nieuws overzicht