Intel is weer leider in markt voor halfgeleiders

15-01-2020 | door: Witold Kepinski

Intel is weer leider in markt voor halfgeleiders

De wereldwijde omzet aan halfgeleiders bedroeg 418,3 miljard dollar in 2019, een daling met 11,9% ten opzichte van 2018, volgens voorlopige resultaten van Gartner. Intel herwon de nummer 1-positie in de markt, aangezien de neergang in de geheugenmarkt veel van de topleveranciers negatief beïnvloedde, waaronder Samsung Electronics, de nummer 1 leverancier qua omzet in 2018 en 2017.

"De geheugenmarkt, die goed was voor 26,7% van de omzet in halfgeleiders in 2019, kende een omzetdaling van 31,5% in 2019," zegt Andrew Norwood , vice-president onderzoek bij Gartner. “In het geheugen daalde de DRAM-omzet met 37,5% als gevolg van een overaanbod dat eind 2018 begon en tot 2019 duurde. Het overaanbod werd veroorzaakt door een plotselinge daling van de vraag vanuit de hyperscale markt. Hieruit bleek dat er overmatige OEM-voorraadniveaus waren die de eerste helft van het jaar nodig hadden om te corrigeren. Overmatige voorraad bij DRAM-leveranciers in de tweede helft van 2019 duwde de prijs omlaag en resulteerde in een gemiddelde verkoopprijsdaling (ASP) van 47,4% in 2019."

CPU

Intel herwon zijn positie als de nummer 1 wereldwijde leverancier van halfgeleiders door omzet in 2019, en herstelde de positie van Samsung Electronics, dat het de afgelopen twee jaar had. De halfgeleideropbrengsten van Intel daalden met 0,7% in 2019 als gevolg van een vertraging in de servermarkt, een aanhoudende beperkte CPU-levering en de 4Q19-verkoop van zijn mobiele modemactiviteiten aan Apple. Samsung daalde naar de nummer 2 positie vanwege de teruggang in de geheugenmarkt. Zoals alle geheugenleveranciers worstelde het bedrijf met overaanbod en dalende prijzen in zowel de DRAM- als de NAND-flashmarkten. De geheugenomzet van Samsung, goed voor 82% van de omzet, daalde in 2019 met 34%.

NAND

Binnen het geheugensegment kende NAND flash een mildere neergang in 2019 dan de totale geheugenmarkt, met een omzetdaling van 23,1% als gevolg van verhoogde voorraadniveaus eind 2018 die werden verergerd door de trage vraag in de eerste helft van 2019. De De NAND-markt begon zich in juli 2019 te stabiliseren, geholpen door een stroomstoring in fabels die gezamenlijk eigendom zijn van KIOXIA en Western Digital. Deze stroomuitval fungeerde als een katalysator om de voorraad van leveranciers op te ruimen en zorgde ervoor dat de prijzen stegen vanaf niet-duurzame lagere niveaus. Gartner verwacht dat het herstel in NAND zal doorzetten in 2020 als gevolg van een lage groei van het aanbod wat wordt overweldigd door de sterke vraag naar de acceptatie van SSD (Solid State Drive) en de toename van 5G-smartphones.

De omzetgroei van andere apparaatcategorieën varieerde tussen de daling van analoge producten met 5,4% en de groei van opto-elektronica met 2,4%. Analog leed onder de zwakke markten voor eindapparatuur, met name industriële en legacy automotive, net als andere breed gebaseerde commodity-apparaten, zoals microcontrollers en andere logica. Opto-elektronica registreerde de beste prestaties van elke apparaatcategorie vanwege het toenemende aantal camera's in smartphones.

"In 2020 verwachten we dat de opbrengsten uit de halfgeleidermarkt zullen stijgen na de hoge voorraadklaring om de chip-ASP te verhogen, vooral in de geheugensector," zegt Norwood. “De handelsoorlog tussen de VS en China lijkt te verslechteren naarmate we verder gaan in 2020. In de loop van 2019 hebben de VS echter verschillende Chinese bedrijven, waaronder Huawei, toegevoegd aan de entiteitenlijst die de verkoop van Amerikaanse componenten beperkt. De onmiddellijke impact was om Huawei ertoe te bewegen buiten de VS naar alternatieve siliciumleveranciers te zoeken, waarbij HiSilicon voor 100% in de top van de lijst stond en alternatieve leveranciers in Japan, Taiwan, Zuid-Korea en China. Dit is een gebied om naar te kijken in 2020. ”

Terug naar nieuws overzicht