Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

15-01-2020 | door: Witold Kepinski

Gartner: eerste teken van groei in wereldwijde PC markt

De wereldwijde pc verkopen bedroegen 70,6 miljoen eenheden in het vierde kwartaal van 2019, een stijging van 2,3% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018, volgens voorlopige resultaten van onderzoeksbureau Gartner. Voor het jaar overtroffen de pc-zendingen van 2019 261 miljoen eenheden, met een groei van 0,6% vanaf 2018.

"De pc-markt kende voor het eerst sinds 2011 een groei, aangedreven door de levendige zakelijke vraag naar Windows 10-upgrades, met name in de VS, EMEA en Japan," zegt Mikako Kitagawa, senior analist bij Gartner. "We verwachten dat deze groei dit jaar zal doorgaan, zelfs nadat de ondersteuning voor Windows 7 deze maand is beëindigd, omdat veel bedrijven in opkomende regio's zoals China, Eurazië en de opkomende Azië / Pacific nog geen upgrade hebben uitgevoerd."

Intel CPU tekort

"In tegenstelling tot de aanhoudende zwakte in de vraag naar consumenten-pc's, heeft de vraag naar zakelijke pc's in vijf van de laatste zeven kwartalen geleid tot een groei", aldus Kitagawa. “Het voortdurende Intel CPU-tekort, dat medio vorig jaar begon, werd opnieuw een groot probleem bij pc-levering aan zakelijke klanten door de top drie leveranciers. Zonder dit tekort zouden zendingen sneller zijn gegroeid dan de gerapporteerde resultaten. ”

Ondanks deze chipbeperkingen verhoogden de drie grootste leveranciers hun gecombineerde marktaandeel tot 2019 naar het hoogste niveau sinds Gartner begon met het bijhouden van pc-gegevens. Lenovo, HP Inc. en Dell waren goed voor bijna 65% van de pc-verzendingen in het vierde kwartaal van 2019, een stijging van iets meer dan 61% in het vierde kwartaal van 2018.

Lenovo

Lenovo handhaafde zijn nummer 1-positie op de wereldwijde pc-markt en verbreedde zijn aandeel ten opzichte van HP Inc. Met uitzondering van Azië / Pacific, noteerde Lenovo jaar op jaar groei in alle regio's. Alleen al in de VS stegen de desktop pc-zendingen van Lenovo met meer dan 30% vergeleken met een jaar geleden.

HP

HP Inc. beleefde het derde kwartaal op een rij van jaar-op-jaar groei van zendingen en behield zijn toppositie in de VS, EMEA en Latijns-Amerika. Het wordt echter geconfronteerd met agressieve concurrentie van Lenovo en Dell. Dell sloot het vierde kwartaal van 2019 af met een recordaantal zendingen, meer dan 12 miljoen eenheden voor het eerst sinds Gartner begon met het volgen van pc-zendingen. De zendingen van Dell groeiden jaar op jaar in alle regio's met een veel hogere snelheid in vergelijking met het regionale gemiddelde, grotendeels dankzij de bijzonder sterke groei van de desktop-pc.

De Amerikaanse pc-markt groeide 4,6% in het vierde kwartaal van 2019 met voor het eerst sinds 2014 een dubbelcijferige groei van desktop-pc's (zie tabel 2). Slechts twee van de topleveranciers ondervonden een daling van de pc-zendingen in de VS, vergeleken met vier in het vierde kwartaal van 2018.

"Het vierde kwartaal is meestal een sterk koopseizoen voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB's) die hun uitgaven willen maximaliseren voordat het belastingjaar eindigt," zegt Kitagawa. "De relatief stabiele economische omstandigheden in de VS vergeleken met voorgaande kwartalen, in combinatie met het einde van Windows 7-ondersteuning, hebben ook de uitgaven voor pc's verminderd."

EMEA

De verkopen van pc's in EMEA stegen met 3,6% op jaarbasis tot 21 miljoen eenheden, met het vierde kwartaal van 2019 als het tweede opeenvolgende kwartaal van de groei van de verzending naarmate de regionale vraag verbetert. In West-Europa woog de vereiste Windows 10-upgrade op tegen de onzekerheid rond de Brexit. Het negatieve consumentenvertrouwen in het VK vertaalde zich echter in de vertraging van veel pc-aankopen.

De pc-markt Azië / Pacific bedroeg in het vierde kwartaal van 2019 22 miljoen eenheden, een daling van 6,1% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018. Dit markeert het vijfde opeenvolgende kwartaal van achteruitgang in de regio. De daling kan worden toegeschreven aan zwakkere pc-uitgaven in China, het land dat ongeveer 60% van de totale pc-markt in Azië en de Stille Oceaan vertegenwoordigt, vanwege politieke en handelsproblemen.

Bescheiden pc-marktgroei in het volledige jaar van 2019 na zeven opeenvolgende jaren van wereldwijde achteruitgang

Wereldwijde pc-zendingen bedroegen in totaal 261,2 miljoen eenheden in 2019, een stijging van 0,6% ten opzichte van 2018 (zie tabel 3). Dit was de eerste keer in zeven jaar dat de wereldwijde pc-markt groeide.

"Geografisch gezien leidde de jaarlijkse groei van Japan tot de algemene groei van de markt," zegt Kitagawa. “Wat de prestaties van de leveranciers betreft, groeiden de drie grootste leveranciers sneller dan de markt zelf, met een gecombineerd marktaandeel van 63,1% in 2019 vergeleken met 60,2% in 2018. Hun focus op de zakelijke markt en gunstiger toewijzingen binnen de huidige CPU-beperkingen dienden ze het hele jaar door goed."

“Vooruitkijkend, voorspelt Gartner een voortdurende achteruitgang in de pc-consumentenmarkt gedurende de komende vijf jaar. Productinnovatie is een van de belangrijkste factoren waarmee de totale pc-markt duurzame groei kan behouden. We zijn dit al gaan zien aan de hand van de 'opvouwbare laptops' die vorige week op CES zijn geïntroduceerd, samen met initiatieven die pc's net zo eenvoudig maken als smartphones doordat gebruikers altijd verbonden kunnen zijn en een zorgeloze batterijlevensduur kunnen garanderen. Dergelijke innovaties die het gedrag van gebruikers veranderen en nieuwe productsegmenten creëren, zijn iets om in 2020 en daarna in de gaten te houden, ”zo besluit Kitagawa.

Terug naar nieuws overzicht