In memoriam Harold Bax

In memoriam Harold Bax

In memoriam Harold Bax

17-01-2020 | door: HP van Tilburg

In memoriam Harold Bax

Ik heb Harold Bax (1961-2019) een paar keer mogen interviewen als ICT-journalist. Vrijwel altijd als namens Copaco iemand zijn visie mocht geven op de toestand en de toekomst van ICT, schoof deze distributeur Harold naar voren. Terecht, want een gesprek met de Business Development Director van Copaco was steevast een feest van sprankelende inspiratie. Altijd kwam er een onverwachte innovatie uit Harolds hoed.

Tijdens mijn gesprekken met Harold blikten we vooruit, we bespiegelden de laatste ontwikkelingen in ICT en we werkten veel met analogieën. Er werd bovendien veel gelachen; het was Brabants gezellig tijdens onze ontmoetingen. Gezelligheid is überhaupt een belangrijk kenmerk van het Eindhovense Copaco, maar bij Harold merkte je net dat beetje extra warmte. Harold nam altijd de tijd voor onze gesprekken. Ik keek enorm uit naar onze ontmoetingen en verliet de Hoevenweg in Eindhoven altijd met nieuwe inzichten en een vol aantekeningenblokje. Pas op de terugweg op de A2, zo tegen 's-Hertogenbosch, zakten de laatste 'snappie's' in mijn hoofd op de juiste plek. Oh, dus dat bedoelde Harold met 'de cloud is als water uit de kraan; het lijkt allemaal hetzelfde, maar toch is er veel kwaliteitsverschil. Proef maar eens goed, dan weet je wat ik bedoel.'

Droombaan

Eigenlijk was ik een beetje jaloers op Harold. Hij had de baan die iedereen – ik in ieder geval – wilde hebben. Directeur Business Development bij Copaco. De hele week nadenken over nieuwe ontwikkelingen en daar business van maken. Harold Bax was als Tita Tovenaar die rustig de tijd nam om aardbeien in grobbekuikens te veranderen. Het kon een keer mis gaan, maar uiteindelijk had Harold het bij het rechte eind en zette de door hem voorspelde ontwikkeling altijd door.

Toen Harold begin 2000 al enige tijd werkte bij Copaco, was de ontwikkeling van PC naar laptop in volle gang. Langzaam maar zeker zagen we bovendien de opkomst van de digitale werkplek. De ontwikkelingen in ICT volgden elkaar steeds sneller op en Harolds functie van Director New Business werd echt een baan van aanpoten geblazen. Hij heeft de integratie meegemaakt van de telecomsector in de ICT-sector, zag de cloud komen en heeft een enorme wave aan applicaties zien ontstaan. Harold zag als geen ander welke gevolgen al deze ontwikkelingen hadden voor de rol van een distributeur als Copaco. Zat Harold er nooit naast? Laten we zeggen: we konden hem zelden of nooit betrappen op een blinde vlek. Juist toen criticasters riepen dat het met cloud zo'n vaart niet zou lopen, opende Copaco als eerste in Nederland met 2tCloud het heilige kindje van Harold. Zag hij dat goed? Ik dacht het wel!

Ik herinner me vooral Harolds blik tijdens onze gesprekken. Hij kon me heel mysterieus aankijken, met een blik die non-verbaal tegen me leek te zeggen: 'ik weet iets wat jij niet weet'. Nou weet ik ook best veel van ICT, maar ik was toch altijd blij dat ik de vragen stelde en Harold de antwoorden gaf. Anders was er geheid een scherf vanuit Harolds glazen bol in mijn oog gesprongen.

Onwerkelijk

En dan was er ineens dat vreselijke en ook onwerkelijke nieuws dat mij op de dag voor Kerst 2019 bereikte. Het was zo'n moment waarvan ik me zal blijven herinneren waar ik was. Harold Bax is niet meer onder ons. Hij heeft veel te vroeg zijn positie hier on premise moeten verruilen voor één in onze gedachten, de eeuwige cloud waar we allemaal ooit in belanden. Dat is absoluut veel te vroeg voor een man die zo ontzettend van de toekomst hield. Nooit meer zullen we aan Harold Bax kunnen vragen waar de ICT naartoe gaat. Nooit meer zullen we zijn ondeugende en ondoorgrondelijke blik kunnen aanschouwen die ons wijzer, maar tegelijk een beetje onzeker maakte. Een fijn en bijzonder mens en sectorgenoot is van ons heengegaan. We zullen zijn persoon en visie missen. Voor zijn gezin, familie, vrienden en collega's geeft Harolds overlijden een enorme leegte. Elke visie wordt ooit ingevuld of komt te vervallen. Sommige dingen komen later, sommige dingen nooit, maar zeker is dat het moment van Harolds laatste visie te vroeg kwam. Dit had niemand zien aankomen.

Namens het team en de redactie van Dutch IT-channel

HP van Tilburg

Aan Harold Bax is postuum de Editor's Choice Award van Dutch IT-channel toegekend.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud