Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2020

Amerikaanse ministerie van Justitie zet Apple onder druk

De druk op Apple om een tweetal iPhones in een terrorismezaak te ontgrendelen neemt toe. Het Amerikaanse ministerie van Justitie roept Apple op een persconferentie op toegang te geven tot de apparaten. Een week geleden stuurde de FBI Apple ook al een brief hierover.

De zaak draait om een schietpartij op een Amerikaanse marinebasis in Florida. Een leerling van de Saudische luchtmacht schoot hier op 6 december drie mensen dood en verwonden acht personen. De aanval is bestempeld als een terroristische aanval.

'Achterdeuren leveren gevaar op'

Apple wijst in een verklaring aan de media op het gevaar van het inbouwen van achterdeuren in versleutelen. Een achterdeur kan gebruikt om partijen als opsporingsinstanties toegang geven tot versleutelde gegevens. Een dergelijke ingang kan echter ook worden misbruikt door kwaadwillenden, waarschuwt het bedrijf. Dit kan niet alleen de data van klanten in gevaar brengen, maar ook de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Burgerrechtenorganisatie ACLU noemt het standpunt van het Amerikaanse ministerie van Justitie gevaarlijk. "Dit is groter dan welke iPhone dan ook: de eis van de overheid verzwakt de beveiliging van miljoenen iPhones en is ongrondwettelijk", aldus ACLU op Twitter. "Er bestaat simpelweg geen manier voor Apple, of ieder ander bedrijf, om de FBI toegang te geven tot versleutelde communicatie zonder dit ook te leveren aan buitenlandse autoritaire overheden en onze verdediging tegen criminelen en hackers te verzwakken."

Data gedeeld

Apple meldt ook in het onderzoek wel degelijk data te hebben gedeeld. Zo deelde het bedrijf iCloud-back-ups en transactiegegevens van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf meldt in haar verklaring overigens niet expliciet het verzoek om toegang te geven tot de versleutelde apparaten, maar lijkt hier wel op te doelen.