Wouter Hoeffnagel - 10 januari 2020

Alliander neemt TReNT Glasvezel over

Alliander neemt het Enschedese TReNT Glasvezel over van Stichting TRENT. TReNT beheert ruim 2.000 kilometer glasvezelinfrastructuur in Oost-Nederland, die gebruikt wordt door bedrijven, onderwijsinstellingen en (semi) overheidsorganisaties.

TReNT levert dark fiber, een onbelichte glasvezelverbinding voor bedrijven, organisaties en instellingen. De gebruiker krijgt hierbij volledige grip op de verbinding. Zo verzorgt hij zelf de netwerkapparatuur en bepaalt zowel de capaciteit als snelheid.

Vitale infrastructuur

Alliander ontwikkelt en beheert energienetten in Nederland. Voor haar is telecommunicatie van essentieel belang voor het veilig bedienen van haar vitale infrastructuur: de elektriciteits- en gasnetten. Alliander kiest er daarom voor om deze telecom infrastructuur zelf in eigendom te hebben. In een groot deel van het verzorgingsgebied van netwerkbeheerder Liander is dat al zo. Met de aankoop van TReNT krijgt Alliander ook de beschikking over een eigen telecominfrastructuur in het oosten van Nederland.

Het bestuur van de Stichting TRENT is verheugd dat Alliander de continuïteit en beschikbaarheid van het glasvezelnetwerk waarborgt. TReNT telt 550 zakelijke klanten met meer dan 2.000 aansluitingen. De activiteiten en de naam TReNT worden voorgezet vanuit Enschede. De huidige directeur Wald Been en de 16 medewerkers blijven bij TReNT werkzaam. Met de overname kunnen gebieds- en netwerkuitbreidingen worden voortgezet. Deze gewenste groei is alleen mogelijk met grote investeringen, waarvoor nu een strategische partner is gevonden.

Best bewaarde geheimen in Twente

Stichtingsvoorzitter Job Klaasen: "We hebben TReNT vaak één van de best bewaarde geheimen in Twente genoemd. Niet bij iedereen bekend, maar voor iedereen die gebruik maakt van telecom, heel belangrijk. Zo loopt bijvoorbeeld ook 40% van het mobiele verkeer in Oost Nederland over ons glasvezelnet. Met de overname door Alliander, met haar publieke aandeelhouders, is de beschikbaarheid van een veilig publiek netwerk ook op lange termijn in Nederland verzekerd. Onze klanten kunnen blijvend meeprofiteren van de expertise en slagkracht van de nieuwe eigenaar."

De Universiteit Twente en OostNL zijn betrokken geweest bij de oprichting in 1999 van de stichting TRENT met als doel het realiseren van een regionale diensten-onafhankelijke ICT glasvezelinfrastructuur die ter beschikking wordt gesteld aan instellingen en bedrijven met grote datastromen. De UT en OostNL hebben sindsdien de ontwikkelingen op gepaste afstand gevolgd. Het oorspronkelijke doel is volgens de UT en OostNL gewaarborgd, iets waarvan de overname een bevestiging is.