Witold Kepinski - 08 januari 2020

Cloud infrastructuur business is goed voor honderd miljard dollar omzet

Cloud infrastructuur business is goed voor honderd miljard dollar omzet image

Onderzoek van Synergy Research Group over de IT-uitgaven van ondernemingen in de afgelopen tien jaar toont aan dat de jaarlijkse uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten zijn gestegen van vrijwel nul naar bijna 100 miljard dollar.

Ondertussen stagneren de bedrijfsuitgaven aan datacenterhardware en -software gedurende het grootste deel van het decennium. De uitgaven voor datacenters stegen in 2018, hoewel de verzendingen van server eenheden vlak bleven, dankzij rijker geconfigureerde en duurdere servers.

In 2019 groeide de cloud infrastructuur uitgaven met bijna 40 procent. Gedurende het hele decennium was de gemiddelde jaarlijkse uitgavengroei voor datacenter 4 procent (vooral vanwege de eerste drie jaar) en voor cloud services was 56 procent. 2019 is de eerste keer dat bedrijven meer uitgeven aan IaaS cloud services.

Op basis van de werkelijke uitgaven in Q1-Q3 en de voorspelling voor Q4, projecteert Synergy dat in 2019 de wereldwijde uitgaven voor datacenterhardware en -software (bestaande uit servers, opslag, netwerken, beveiliging en bijbehorende software) meer dan 93 miljard dollar zullen bedragen.

Virtualisatie

De belangrijkste segmenten met de hoogste groeicijfers gedurende het decennium waren virtualisatiesoftware, Ethernet-switches en netwerkbeveiliging. Het serveraandeel van de totale datacentermarkt bleef stabiel terwijl het opslagaandeel daalde.

Synergy verwacht dat in 2019 de uitgaven aan cloud infrastructuur services 97 miljard dollae bereiken. De belangrijkste segmenten met de hoogste groeicijfers gedurende het decennium bevonden zich voornamelijk binnen PaaS - vooral database, IoT en analytics. IaaS-aandeel van het totaal redelijk stabiel, terwijl beheerd aandeel private cloudservices enigszins daalde.

Data

“In het decennium is de computercapaciteit, de steeds geavanceerdere bedrijfstoepassingen en de hoeveelheid data die wordt gegenereerd en verwerkt, enorm toegenomen, wat wijst op een steeds groeiende behoefte aan datacentercapaciteit. Meer dan de helft van de servers die nu worden verkocht, gaat echter naar datacenters van cloudproviders en niet naar die van ondernemingen”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “In de afgelopen tien jaar hebben we een opmerkelijke transformatie in de IT-markt gezien. Ondernemingen geven nu bijna 200 miljard dollar per jaar uit aan het kopen of gebruiken van datacenterfaciliteiten, maar cloudproviders zijn de belangrijkste begunstigden van die uitgaven geworden.”

Dutch IT-channel gaat tijdens zijn Cloud Day op 9 april in Fort Voordorp in op de kansen rond cloud infrastructuur toepassingen voor resellers en IT-beslissers.

Door: Witold Kepinski