Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2020

Amerikaanse overheid moet openheid geven over export cybertools en -diensten

Amerikaanse overheid moet openheid geven over export cybertools en -diensten image

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet meer duidelijkheid geven over de wijze waarop de export van cybertools en -diensten naar het buitenland wordt gereguleerd. Een nieuwe wet dwingt het ministerie binnen negentig dagen openheid van zaken te geven.

De wetgeving is ingevoerd nadat uit onderzoek van Reuters bleek dat medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten een spionagecampagne genaamd 'Project Raven' in de Verenigde Arabische Emiraten ondersteunden. Drie bedrijven kregen naar verluid toestemming van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om deze ondersteuning te leveren. Project Raven is opgezet om terrorisme tegen te gaan, maar wordt volgens het onderzoek van Reuters ook gebruikt om binnenlandse dissidenten te bespioneren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil tegenover Reuters niet reageren. Eerder gaf het ministerie aan dat mensenrechten altijd nauwkeurig worden overwogen indien dergelijke licenties worden afgegeven. Het ministerie wil echter geen uitspraken doen over autorisaties die specifiek voor Project Raven zijn afgegeven.