Redactie - 01 januari 2020

Google moederbedrijf Alphabet stopt met Double Irish Dutch Sandwich structuur

Google moederbedrijf Alphabet stopt volgens Reuters met belasting ontwijken via Nederland en neemt afscheid van de 'Double Irish Dutch Sandwich' structuur. Google bevestigt het bericht van Reuters.

Google meldt dat het stopzetten van deze structuur in overeenstemming is met internationale regels en de wijzigingen in de Amerikaanse belastingwetgeving van 2017.

Google heeft in 2018 een bedrag van 21,8 miljard dollar via zijn Nederlandse holding naar Bermuda verhuisd en in 2017 19,9 miljard euro. Google zei eerder dat het deze praktijken na 2019 zou gaan beëindigen.

Ierland

Ierland voerde een paar jaar geleden een wetswijziging door om deze vorm van belastingontwijking na 2020 uit te bannen. Bij de methode draagt een Amerikaans bedrijf bepaalde intellectuele eigendomsrechten over aan een ander bedrijf in Ierland dat de geldstromen via een belastingparadijs als Bermuda naar Nederland en weer terug naar Ierland stuurt. Door die ingewikkelde financiële constructie hoeft minder belasting in de Verenigde Staten te worden betaald.

Lees meer details op de site van Reuters.