Kabinet wil verplichte updates voor slimme apparatuur

Staatssecretaris Mona Keijzer

24-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Kabinet wil verplichte updates voor slimme apparatuur

Het kabinet wil verkopers van slimme apparaten die met internet worden verbonden wettelijk verplichten deze apparatuur te blijven updaten. Deze 'updateplicht' moet vanaf 2021 gelden. Hoe lang apparatuur geüpdatet moet worden is onduidelijk.

Hiervoor is een wetsvoorstel ingediend. "Consumenten moeten weten wat zij van deze apparaten mogen verwachten", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (foto) van Economische Zaken tegen het AD. De staatssecretaris wijst op voordelen van de snelle groei van de markt voor slimme apparatuur zoals slimme tv's en wasmachines. Het is voor consumenten echter te onduidelijk waar zij terecht kunnen indien een slim apparatuur het niet meer doet.

De Consumentenbond strijdt al langer voor regelgeving voor het updaten van slimme apparatuur. Doordat updates vaak uitblijven beschikken klanten volgens de bond na aanschaf al snel niet meer over het apparaat dat zij in de winkel hebben aangeschaft. "Je betaalt soms duizend euro extra voor een slimme koelkast. Maar als die door het uitblijven van een update opeens een domme koelkast wordt, ben je natuurlijk flink in de aap gelogeerd. Daarom is dit wetsvoorstel goed", zegt Spierenburg in het NOS Radio 1 Journaal.

Terug naar nieuws overzicht