Het jaar 2019 in interviews

Het jaar 2019 in interviews

Het jaar 2019 in interviews

Het jaar 2019 in interviews

27-12-2019 | door: Marco van der Hoeven

Het jaar 2019 in interviews

Ook dit jaar spraken we weer vele tientallen mensen over de ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale IC. Hoewel het ondoenlijk is hiermee recht te doen aan alle mooie bijdragen, geeft onderstaande bloemlezing van tien interviews goed aan wat de trends waren dit jaar.

AI

Aimee van Wynsberghe, Assistant Professor of Ethics and Robotics aan de Technische Universiteit Delft, is een van de meest prominente onderzoekers op het gebied van technologische innovatie en ethiek. Naarmate de rol van technologie in bedrijf èn maatschappij groter wordt, neemt ook het aantal ethische vragen over de gevolgen ervan toe. Organisaties doen er daarom goed aan in hun innovatieplannen ook de ethische component aandacht te geven.

https://executive-people.nl/620233/lsquo-ai-is-de-nieuwe-kernenergie-rsquo.html

Innovatie

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft een duidelijke visie op innovatie. In het kader van de corporate slogan Enhancing Society Together betekent innovatie ook het verder digitaliseren van de dienstverlening, op basis van concrete initiatieven. Verantwoordelijk voor het uitvoeren van die strategie is Carola Verschoor, die daarbij nauw samenwerkt met de CIO om de digitale dienstverlening mogelijk te maken. “Mijn devies is: het kan simpeler”.

https://executive-people.nl/617587/in-de-dynamiek-van-het-dataverkeer-gaan-we-op-zoek-naar-nieuwe-antwoorden.html

Oplossingen

Innovatie is voor de ANWB een concreet begrip met praktische implicaties. Nieuwe technologie die potentie heeft wordt in pilots getest, en waar mogelijk in praktijk gebracht. Dat heeft al verschillende oplossingen opgeleverd waar de leden van profiteren. Zo is deze zomer 8.000 keer gebruik gemaakt van een oplossing voor locatiebepaling in noodsituaties, die is opgezet samen met een start up.

https://executive-people.nl/619447/benader-innovatie-op-een-praktische-manier.html

Workplace

Martin Wörsdörfer is lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Hij heeft als woordvoerder economische zaken ook Digitalisering in zijn portefeuille. Hij ziet het vooral als taak van de overheid om digitale initiatieven volop de ruimte te geven. Daarbij opereert de overheid niet in een vacuüm, dus hij vraagt het bedrijfsleven nadrukkelijk om het hem te laten weten waar het wringt met wet- en regelgeving die innovatie in de weg staat.

https://executive-people.nl/628278/martin-worsdorfer-lsquo-digitalisering-is-pijler-onder-onze-welvaart-rsquo.html

Verantwoordelijkheid

De ontwikkeling van technologie, en de innovatie die daaruit voortkomt, gaat sneller dan de wet- en regelgeving kan bijhouden. Dat kan leiden tot ongewenste gevolgen, hoe goed de aanvankelijke intenties ook waren. Daarom is accountability een thema dat steeds meer aandacht krijgt, zowel bij de overheid als bij ondernemingen.

https://executive-people.nl/621575/wie-is-verantwoordelijk-voor-de-bijwerkingen-van-innovatie.html

Datascientists

Arnoud Klerkx is als Chief Digital Officer bij Kramp Goep verantwoordelijk voor de digitale innovatie bij deze groothandel in Onderdelen en accessoires voor de agrarische industrie. Innovatie is een integraal onderdeel van de strategie, wat onder meer resulteert in een eigen disruptieve start up, vergaande robotisering en werk voor tien datascientists. ‘Als je het heel abstract formuleert zijn we als organisatie een computer met magazijnen en relaties.’

https://executive-people.nl/621682/innovatie-is-integraal-onderdeel-van-onze-strategie.html

Verandering

Vaak is het verleidelijk om veranderingen te motiveren met algemene en weinig zeggende gemeenplaatsen, die aansluiten bij hypes en populaire buzzwords. Dat is een veilige weg, maar zorgt er uiteindelijk niet voor dat mensen gemotiveerd raken en de business verder komt. Analist Mary Mesaglio gaat met executives een stap verder en daagt ze uit de verandering begrijpelijk, concreet en praktisch te maken. Executive People sprak met haar over de succesfactoren van verandering.

https://executive-people.nl/630565/transformatie-houd-het-praktisch.html

Troonrede

De openingskeynote van Gartner Symposium/ITXpo is een soort troonrede, of State of the Union, voor de IT-branche. De thema’s en voorspellingen die daar aan bod komen zullen nog een jaar lang doorklinken in de branche, en veel executives zullen die inzichten gebruiken bij het bepalen van hun strategische visie.

https://executive-people.nl/631238/de-troonrede-van-de-it.html

Klanttevredenheid

"Customer satisfaction staat voorop. Dat doen we met innovatie. We zetten daarvoor onder andere machine learning en artificial intelligence in", zegt Erik ten Bruggencate, Country Manager Benelux bij Workday in deze reportage vanaf Workday Rising.

https://executive-people.nl/634752/workday-rising-machine-learning-en-customer-experience.html

Eerste ervaringen

'Overweldigend, en tegelijk een bevestiging van de keuze die ik heb gemaakt", zegt de recent aangetreden General manager Nederland van Salesforce, Michiel van Vlimmeren in deze video over Dreamforce. Op de tweede dag van dit enorme IT-evenement in San Francisco sprak het team van Dutch IT-channel en Executvie People met hem over zijn eerste ervaringen bij Salesforce, en zijn eerste indrukken van Dreamforce.

https://executive-people.nl/635151/video-michiel-van-vlimmeren-over-dreamforce.html

Terug naar nieuws overzicht