DHPA en Veeam praten op hoog niveau met service providers

20-12-2019 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

DHPA en Veeam praten op hoog niveau met service providers

De DHPA (Dutch Hosting Providers Association) en Veeam organiseerden samen een bijeenkomst over de continuïteit van data. Ongeveer twintig deelnemers, vooral service providers, luisterden naar een presentatie van Graham Crich, vice-president Cloud EMEA van Veeam en gingen daarna met elkaar in gesprek.

Het was letterlijk een bijeenkomst op hoog niveau. In de Gerbrandytoren in IJsselstein, onder andere bekend als een van de hoogste kerstbomen ter wereld, kwamen de ongeveer twintig deelnemers bij elkaar. Dat gebeurde op de zestiende verdieping, zestig meter boven de grond. Het was een logische locatie voor een gesprek over continuïteit. In het geval van grote calamiteiten doet de toren namelijk dienst als landelijke calamiteitenzender. Gastheer Cellnex Telecom, het voormalige Alticom, bezit er een datacenterlocatie van in totaal 500 vierkante meter.

Kansen

Na een introductie door de DHPA en Cellnex Telecom was het de beurt aan Graham Crich van Veeam. Een man met ervaring: voor zijn loopbaan bij Veeam was hij twaalf jaar lang nauw betrokken bij de internationale groei van VMware. Die bagage gebruikte hij in zijn presentatie. Hij hield geen verkooppitch namens zijn werkgever, maar ging in op ontwikkelingen en vooral op de kansen die er voor service providers liggen.

“Multi-cloud maakt het moeilijk voor ons allemaal”, zei hij. Voor service-providers en leveranciers, maar vooral ook voor eindgebruikers. Ook ging hij in op de groeiende hoeveelheid data. “Dat komt door ontwikkelingen zoals Internet of Things, Artificial Intelligence, Robotic Automation en Blockchain.” Met name op dat laatste onderwerp zoomde hij wat dieper in. Eén van de deelnemers, die allemaal actief bij de presentatie werden betrokken, gaf aan Blockchain vooral als een hypewoord te zien, maar volgens Crich is het veel meer dan dat. “Ik ben wel blij dat jullie niet meteen aan Bitcoin denken, want die fase is Blockchain allang voorbij. Je ziet allerlei Blockchain-consortia opkomen en dat is een belangrijke ontwikkeling. Het heeft veel potentie voor een sector als de logistiek, maar zeker ook voor finance.”

Steeds meer bedrijven hebben een cloud first-strategie, toonde Crich met behulp van cijfers aan. “Maar cloud first is niet hetzelfde als cloud only. Niet alle data is geschikt voor de cloud en daar komen steeds meer bedrijven achter. Ze willen data ook terug kunnen halen naar on premise.”

Keuzes maken

Vervolgens ging zijn presentatie over het maken van keuzes. Keuzes zoals welke kleren we ’s ochtends aantrekken. Of de keuze voor een auto of een huis. Soms puur rationeel, vaak ook vooral op gevoel. Die keuzes maken eindklanten ook als het om cloud providers gaat. Zoals bekend zijn er daarin twee dominante spelers: AWS en Azure. “Zij zijn heel groot en blijven ook nog eens erg hard groeien.” Maar hoe dominant ze ook zijn, kleinere service providers verdelen opgeteld samen nog steeds meer dan vijftig procent van de totale markt. En dat komt onder andere door de vraag naar multi-cloud. “Wij zien veel bedrijven die van zes of zeven verschillende cloud providers gebruik maken.”

Genoeg kansen dus voor service providers. Eindklanten hebben namelijk drie belangrijke behoeftes, aldus Crich. “Ze willen hybride kunnen werken en meerdere cloudplatformen met elkaar kunnen integreren, ze hebben te maken met overnames en fusies en ze willen data ook eenvoudig weer uit de cloud kunnen halen. De meeste bedrijven vinden zichzelf niet geschikt om dat soort multi-cloud operaties te leiden. Service providers kunnen een deel van de verantwoordelijkheid overnemen door de infrastructuur bij die bedrijven aan te sturen, te organiseren en te optimaliseren.”

Want niet alleen eindgebruikers moeten keuzes maken, service providers zelf ook. En Crich gaf daarvoor een voorzet met een aantal actiepunten. “Zorg dat je meerdere platformen kunt ondersteunen. Zorg ook dat je klanten niet locked-in raken of in een silo terecht komen. Houd rekening met de groeiende vraag naar containers. Besef dat het niet gaat om hoe snel je back-up is, maar hoe snel je recovery is. Ook gaat het niet om waar naartoe je back-upt, maar waar naartoe je herstelt. En tot slot: steeds meer data is mission critical.” En dat alles biedt, zo was de rode draad van zijn verhaal, kansen voor service providers.

Vragen
Met die hoopgevende boodschap in het achterhoofd gingen de deelnemers nog kort met elkaar en met Crich in gesprek. Waar Crich zijn best had gedaan om het niet veel over Veeam te hebben, gingen veel vragen wel over de nog altijd snelgroeiende leverancier van back-upoplossingen en cloud datamanagement. De deelnemers waren vooral benieuwd naar updates en introducties, onder meer die van het partnerportal Pulse, maar Crich kon niet anders dan zich op de vlakte houden.

De deelnemers mochten vervolgens nog even op een hogere verdieping rondlopen en genieten van het tientallen kilometers verre uitzicht. Vervolgens keerden ze weer met twee voeten terug op de grond.

Terug naar nieuws overzicht
Security