Witold Kepinski - 19 december 2019

Staatssecretaris Mona Keijzer opent Netherlands Pavilion op Mobile World Congress

Staatssecretaris Mona Keijzer opent Netherlands Pavilion op Mobile World Congress image

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) opent en bezoekt eind februari 2020 het Netherlands Pavilion tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Ook opent ze de MWC Holland House Dinner Xperience en geeft ze een keynotespeech.

Het Netherlands Pavilion, met dit jaar het thema ‘Intelligent Technology, Shaping a new Society’, is bedoeld om Nederland tijdens het mondiale technologie-congres op de kaart te zetten. Het moet zowel een thuisbasis als een lanceerplatform zijn voor alle Nederlandse bezoekers van het MWC, vindt Enterprise Summit, het organiserende evenementenbureau. Het paviljoen staat in hal 6 met standnummer 6I41.

“Het ministerie van EZK ondersteunt graag de vele Nederlandse topbedrijven, van innovatief MKB tot start- en scale-ups, op het terrein van digitalisering en tech”, zo motiveert Harald Hanemaaijer, woordvoerder van staatssecretaris Keijzer, de deelname van zijn ministerie.

Toekomst van digitaal beleid

Mona Keijzer zal het paviljoen bezoeken. “Het gaat daarbij onder andere over de toekomst van digitaal beleid, bezien vanuit de consument, en over het belang van een goede positie van onze ondernemers daarin”, zegt Hanemaaijer. Keijzer is volop met digitaal beleid bezig: de laatste maanden publiceerde ze onder meer de Nota Mobiele Communicatie en deed ze een voorstel voor een aangepast mededingingsbeleid in de digitale economie.

Karel Helsen, de nieuwe chef d’équipe van het Netherlands Pavilion, is trots en tevreden. “Dat de staatssecretaris aanwezig is, is een belangrijk signaal.” Het is volgens hem tekenend voor de groeiende belangstelling. “Behalve het ministerie van EZK doet ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee. Ook de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland nemen dit jaar deel. Net als een groot aantal private partijen. We laten ons zowel aan de private als aan de publieke kant dus goed vertegenwoordigen in Barcelona.”

Mooie positie

Nederland heeft een goede positie als het om digitalisering gaat, maar achterover leunen mag niet, geven Hanemaaijer en Helsen beiden aan. Daarom is het Netherlands Pavilion zo belangrijk. Hanemaaijer: “Nederland was in 2019 voor het eerst de meest concurrerende economie van Europa, en de vierde mondiaal. Bovendien zijn we met onze derde plaats in de Digital Economy & Society Index (DESI) een Europese Digital Innovation Leader. Maar dat zijn geen gegeven posities, dus zijn bedrijven, wetenschap en overheid volop bezig met toekomstige ontwikkelingen als AI, Internet-of-Things en 5G.” Helsen: “Als het om de digitale transformatie gaat zullen we er als land hard aan moeten blijven trekken. We hebben een mooie positie, maar in omringende landen en zeker ook in Azië gebeurt heel erg veel.”

Update 12-2-2020: MWC gaat niet door ivm Coronavirus gevaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024