Wouter Hoeffnagel - 18 december 2019

Zeven open source-bedrijven overwogen AWS aan te klagen (update)

Zeven open source-bedrijven overwogen AWS aan te klagen (update) image

Een zevental open source-bedrijven waaronder MongoDB overwogen Amazon Web Services (AWS) voor de rechter te dagen. De partijen zijn boos over de wijze waarop AWS-gebruikers gebruik kunnen maken een service die niet door Amazon wordt aangeboden. Dit proces is volgens de partijen complexer dan indien gebruikers een Amazon product kiezen. Dit meldt de New York Times. AWS is het niet eens met de beweringen. 

MongoDB is een populaire technologie voor het organiseren van documenten. Het bedrijf stapte afgelopen jaar over van de GNU AGPLv3 licentie op de Service Side Public Licence (SSPL), die voortaan van toepassing is op alle versies van MongoDB Community Server. Deze nieuwe licentie vereist dat partijen die deze open source software van MongoDB willen gebruiken, hun eigen technologie ook open source moeten maken. 

Monopolistisch gedrag

AWS introduceerde korte tijd later een eigen technologie die concurreert met MongoDB en niet onder de SSPL valt. Dit is MongoDB een doorn in het oog; tijdens een diner met topmensen van verschillende andere softwarebedrijven heeft MongoDB CEO Dev Ittycheria volgens de New York Times overwogen Amazon publiekelijk te beschuldigen van monopolistisch gedrag. Onder meer topmensen van de softwarebedrijven Confluent en Snowflake waren hierbij naar verluid aanwezig.

Sommige partijen noemen de werkwijze van AWS 'strip mining', waarbij open source technologie tegen betaling op de markt wordt gebracht. AWS ontkent dit in een verklaring aan de New York Times en wijst erop juist significant te hebben bijgedragen aan de softwareindustrie. Ook stelt het bedrijf te handelen in het belang van klanten.

Geen rechtszaak

De partijen overwogen AWS voor de rechter te dagen, maar zagen hier uiteindelijk van af. Onder meer zorgen over de duur van een dergelijke proces was hiervoor één van de redenen, melden bronnen van de New York Times. De Amsterdamse startup Elastic spande eerder dit jaar wel een rechtszaak aan tegen AWS. De startup beschuldigt Amazon ervan zijn open source zoektool ElasticSearch te hebben gekopieerd en op de markt te hebben gebracht onder dezelfde naam.

De New York Times meldt dat AWS binnen een jaar meer verdiende aan de zoektool dan Elastic, dat uitsluitend inkomsten genereerden met klantenservice en het beheer van de tool. Elastic voegde hierop zelf ook premium-varianten van de tool toe aan zijn portfolio. Ook deze versies zouden echter door AWS zijn gekopieerd. De startup stapte hierop naar de rechter.

AWS: 'Vertekenend en misleidend'

Update: Andi Gutmans, Vice President Analytics en ElastiCache bij AWS, uit felle kritiek op het artikel van de New York Times. In een blogpost noemt Gutmans het artikel vertekenend en misleidend. “De journalist had een verhaal dat hij wilde schrijven en heeft feiten zijn verhaal niet in de weg laten staan. Hij heeft wat wij gedeeld hebben grotendeels genegeerd, positieve reacties die verschillende partners met hem gedeeld hebben weggelaten en verschillende softwarevoorwaarden gecombineerd”, aldus Gutmans. De blogpost van Gutmans is hier te vinden.