Hyperscalers pakken meer marktaandeel in datacenter business

18-12-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Hyperscalers pakken meer marktaandeel in datacenter business

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat hyperscale exploitanten die sterk zijn in Infrastructure as a Service (IaaS) zoals Apple, Google Amazon Web Services (AWS), Facebook en Microsoft Azure, waren goed voor 33 procent van alle uitgaven voor datacenterhardware en -software in de eerste drie kwartalen van 2019, tegen 26 procent in Q1-Q3 van 2017 en 15 procent in 2014.

De totale markt is met meer dan 34 procent toegenomen, waarbij het overgrote deel van de groei het gevolg is van verhoogde uitgaven door de hyperscale-exploitanten. De uitgaven van ondernemingen en dienstverleners zijn met slechts 6 procent gestegen. De toegenomen uitgaven door hyperscale-exploitanten zijn het gevolg van de groeiende vraag naar public cloud diensten en een aanhoudende sterke groei van sociale netwerken. Ondertussen bleven de bedrijfsuitgaven onder druk staan, voornamelijk vanwege de voortdurende verschuiving van de werklast van particuliere netwerken naar de public cloud.

Datacenter

De totale opbrengsten uit datacenterinfrastructuurapparatuur, inclusief cloud en non-cloud, hardware en software, bedroegen 38 miljard dollar in het derde kwartaal. Servers, besturingssystemen, storage-, netwerk- en virtualisatiesoftware waren samen goed voor 96 procent van de datacenterinfrastructuurmarkt, waarbij de rest bestond uit netwerkbeveiliging en beheersoftware.

Dell Cisco Microsoft VMware HPE Huawei Inspur Lenovo

Dell EMC is de leider in zowel server- als opslaginkomsten, terwijl Cisco dominant is in het netwerksegment. Microsoft en VMware staan aan top in de ranglijst van leveranciers vanwege hun leiderschapsposities in respectievelijk server OS en virtualisatie-applicaties. Buiten deze vier zijn de andere toonaangevende leveranciers op de markt HPE, Huawei, Inspur en Lenovo. ODM's in geaggregeerde vorm komen ook sterk voor in de ranglijsten van leveranciers, dankzij hun activiteiten die hardware leveren aan hyperscale-operators.

Servers

"We zien heel verschillende scenario's spelen op het gebied van uitgaven voor datacenters door hyperscale-exploitanten en ondernemingen," zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Enerzijds blijven de inkomsten bij de hyperscale-exploitanten sterk groeien, waardoor de vraag naar datacenters en datacenterhardware wordt gestimuleerd. Er is een steeds groter aantal hyperscale datacenters, waarvan vele nog steeds worden uitgebreid. Die enorme datacenters zijn volgepropt met servers en andere hardware die regelmatig worden ververst. Aan de andere kant zien we een voortdurende daling van het volume servers dat door bedrijven wordt gekocht. De impact van deze dalingen wordt gecompenseerd door gestage stijgingen van de gemiddelde verkoopprijzen van de server, omdat IT-operaties steeds geavanceerdere serverconfiguraties vereisen, maar de totale uitgaven van ondernemingen blijven vrijwel gelijk. Deze trends zullen zich in de toekomst voortzetten. ”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud