Redactie - 18 december 2019

Tech bedrijven aangeklaagd rond kinderarbeid in kobalt mijnen Congo

IRAdvocates (International Rights Advocates) heeft in de VS een federale class action-rechtszaak aangespannen namens 14 eisers die bewakers zijn van kinderen die zijn overleden in een tunnel of muur instorting terwijl ze kobalt delven in de Democratische Republiek Congo (DRC) en kinderen die bij dergelijke ongelukken zijn verminkt.

Congo heeft 's werelds grootste productie van kobalt, een essentieel onderdeel van een oplaadbare lithium-ionbatterij in producten van vrijwel alle tech hardware en elektrische autobedrijven. De technische boom heeft een explosie van de vraag naar kobalt veroorzaakt, maar in een van de meest extreme contrasten die denkbaar zijn, wordt kobalt gedolven in de DRC onder extreem gevaarlijke steentijdomstandigheden door kinderen die een dollar of twee per dag betaalden om kobalt te leveren voor de dure gadgets gemaakt door enkele van de rijkste bedrijven ter wereld, zo beweert IRAdvocates.

De rechtszaak noemt Apple, Alphabet (Google), Dell, Microsoft, en Tesla als gedaagden. Eisers beweren bewijs te hebben dat met name deze bedrijven verantwoordelijk zouden zijn voor de misstanden. Het onderzoeksteam van eisers blijft onderzoek doen naar andere technologie- en autobedrijven en verwacht extra bedrijven aan de rechtszaak toe te voegen. De kinderen zouden niet alleen gedwongen worden om fulltime, extreem gevaarlijke mijnbouwwerkzaamheden te doen ten koste van hun opleiding en toekomst; ze worden regelmatig verminkt of verongelukken met dood als gevolg.

Claim

Eisers willen nu claims in verband met gedwongen kinderarbeid en overtreding van de Amerikaanse Wet op de bescherming van slachtoffers van mensenhandel ("TVPRA"), 18 USC § 1595 et. seq. Eisers zoeken ook hulp op basis van common law claims van ongerechtvaardigde verrijking, nalatig toezicht en opzettelijke toebrengen van emotionele nood.

De hoofdadviseur van eisers, Terry Collingsworth, verklaarde: “We zullen er alles aan doen om snel gerechtigheid te krijgen voor de kinderen die we vertegenwoordigen. In mijn 35 jaar als mensenrechtenadvocaat heb ik nog nooit zoveel extreem misbruik van onschuldige kinderen op grote schaal gezien. Deze verbazingwekkende wreedheid en hebzucht moeten stoppen”.

Onderzoekers

Het juridische team van eisers bestaat uit twee gerenommeerde onderzoekers en experts op het gebied van gedwongen kinderarbeid, professor Siddharth Kara en Dr. Roger-Claude Liwanga. In reactie op het indienen van de rechtszaak verklaarde professor Kara: "Deze rechtszaak is het resultaat van meerdere jaren onderzoek naar de gruwelijke omstandigheden van kobaltwinning in de DRC. Vanaf het moment dat ik de heer Collingsworth ontmoette en mijn bevindingen aan hem beschreef, is hij vastbesloten deze bedrijven verantwoordelijk te houden voor het verrijken van zichzelf ten koste van de meest kwetsbare kinderen van Congo. Ik hoop dat onze inspanningen de moedige gezinnen waardig zijn die hun onmetelijke kwelling met ons deelden, en dat gerechtigheid en fatsoen koste wat kost zullen zegevieren."

Recht

Dr. Liwanga, een burger van de DRC, merkte op: “Dit is het begin van het einde van de straffeloosheid voor degenen die economisch hebben geprofiteerd van kinderarbeid in de mijnindustrie van de DRC. DRC-kinderen hebben ook een inherent en onvervreemdbaar recht om te worden beschermd tegen economische uitbuiting."

Verantwoorde Inkoop

Dell meldt als enige vendor tegen The Register dat het de zaak onderzoekt. "Dell Technologies zet zich in voor een verantwoorde inkoop van mineralen, waaronder het respecteren van de mensenrechten van werknemers op elk niveau in onze toeleveringsketen en het behandelen van hen met waardigheid en respect. We hebben nooit willens en wetens verrichtingen verricht met behulp van enige vorm van onvrijwillige arbeid, frauduleuze wervingspraktijken of kinderarbeid. We werken samen met leveranciers om hun inkoopprogramma's op een verantwoorde manier te beheren. Elke leverancier met meldingen van wangedrag wordt onderzocht en, als wangedrag wordt gevonden, uit onze toeleveringsketen verwijderd. We onderzoeken momenteel deze beschuldigingen en hebben het Responsible Minerals Initiative geïnformeerd als onderdeel van hun klachtenmechanisme."

Tenslotte meldt mijnbouwer Glencore aan The Register: "Glencore ondersteunt en respecteert mensenrechten op een manier die consistent is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Glencore's productie van kobalt in de DRC is een bijproduct van onze industriële koperproductie. Glencore koopt, verwerkt of verhandelt geen ambachtelijk gewonnen erts. Glencore tolereert geen enkele vorm van kinderarbeid, gedwongen of verplichte arbeid."