Wouter Hoeffnagel - 17 december 2019

BIT adviseert ontwikkeling ICT-systeem politie te staken

BIT adviseert ontwikkeling ICT-systeem politie te staken image

De politie moet stoppen met de ontwikkeling van een ICT-systeem voor de centrale opslag van politiegegevens, adviseert het Bureau ICT-toetsing (BIT). Minister Ferd Grapperhaus (foto) van Justitie vindt stoppen echter geen optie.

Het gaat om het project 'Winkeldiefstal (PVR-WD)' van het 'Programma Vernieuwend Registreren (PVR)' van de Nationale Politie. PVR heeft als doel de IT-ondersteuning van politiemensen op zowel kantoor als de straat te verbeteren door twaalf registratiesystemen en een mobiel platform genaamd 'Mobiel Effectiever Op Straat' stapsgewijs te vervangen door één modulair systeem met één centrale dataopslag. Dit moet de kwaliteit van de informatie verbeteren, kosten reduceren en politiemensen meer tijd geven om politiewerk uit te voeren.

PVR-WD

Onderdeel van PVR is PVR-WD, dat als doel heeft het proces rondom de aanhouding van verdachten van winkeldiefstal te verbeteren. De focus ligt hierbij op winkeldiefstal, aangezien dit proces als zeer inefficiënt en gebruiksonvriendelijk wordt gekwalificeerd. Ook worden op jaarbasis zo'n 35.000 verdachten aangehouden voor winkeldiefstal, waarmee deze vorm van criminaliteit het Openbaar Ministerie de meeste dossiers oplevert. De functionaliteit die binnen PVR-WD wordt ontwikkeld is naar verwachting 90% generiek en daardoor herbruikbaar.

Het BIT is echter kritisch over de aanpak van het project. "De politie investeert terecht in haar registratieve systemen, opdat deze aansluiten bij de behoeften van de operatie. De politie wil ook met goede redenen het proces winkeldiefstal als eerste verbeteren. We achten de kans echter zeer klein dat het lukt met de gekozen aanpak: volledige vervanging van de bestaande systemen is te risicovol en de keuze voor het eigen, nog te weinig beproefde OPP-platform als fundament is dat ook. We adviseren om die keuzes te heroverwegen en de aanpak op die twee gebieden fundamenteel aan te passen", schrijft het BIT in haar conclusie.

Te ambitieus

Het bureau noemt de aanpak onder meer te ambitieus en noemt het fundament hiervoor onzeker. "Het programma PVR en het project PVR-WD zijn op onderdelen aansprekend opgezet. Er is een programmaorganisatie met grote betrokkenheid vanuit de operatie en met commitment op het hoogste niveau. Ook zet de politie stevig in
op het mobiel beschikbaar stellen van functionaliteit", aldus het BIT. "Desondanks denken wij dat de keuze om de huidige systemen volledig te vervangen op basis van het zelf ontwikkelde en nog onvoldoende beproefde platform OPP de verkeerde is. We vrezen dat hierdoor de verbeterde ondersteuning van het operationele politiewerk nog lang op zich zal laten wachten."

In een reactie meldt minister Grapperhaus van Justitie dat hij de 'richting van de aanbevelingen van het BIT' onderschrijft. "Ik ga door een externe partij laten onderzoeken op welke wijze deze aanbevelingen en oplossingsrichtingen zo goed mogelijk kunnen worden geïmplementeerd. Het onderzoek op de drie aanbevelingen verloopt parallel aan de ontwikkeling van PVR-Winkeldiefstal. De resultaten van het onderzoek worden ingezet ter versterking van de uiteindelijke versie van PVR-Winkeldiefstal", meldt de minister.

'Stoppen is geen optie'

Stoppen is volgens Grapperhaus echter geen optie. "De aanbeveling om met OPP te stoppen is voor mij geen optie. Het huidige OPP-platform is storingsvrij en stabiel en de adviezen van het BIT geven goede handvatten om beheerrisico's van het platform verder te beperken", aldus Grapperhaus. "Ik zie voldoende mogelijkheden om de inrichting van het OPP-platform te herzien en het een toekomstvast platform te laten zijn voor de ICT-vernieuwing binnen de politie. Dit is mede ingegeven door de externe onderzoeken die reeds hebben plaatsgevonden naar het functioneren van het platform en het feit dat het huidige platform stabiel functioneert."

Het advies van BIT is hier beschikbaar. De reactie van minister Grapperhaus is hier te vinden.