Redactie - 17 december 2019

HPE helpt data efficient in te zetten

HPE helpt data efficient in te zetten image

De organisatie van de toekomst is ‘edge centric’, ingericht om van cloud computing gebruik te maken (cloud enabled), en wordt gestuurd door data (data driven). “Verwerk data op de plaats waar het het meeste nut heeft”, aldus Chief Technologist Clemens Esser (foto) bij de opening van HPE Discover More in Barneveld.

De drie kernwoorden geven de technische richting weer van HPE. Even voor Esser bespreekt Hans Daniëls, interim Managing Director bij HPE Nederland, op het podium de culturele inslag van de onderneming. “Er is het afgelopen jaar veel gebeurd. We zijn verhuisd naar een nieuw pand, het bedrijf is kleiner geworden waardoor we meer focus hebben en meer saamhorigheid aan de dag leggen. Wij hebben een wellness programma voor onze medewerkers. Zo bieden wij bij geboorten zes maanden betaald verlof; aan moeders én vaders. De klanttevredenheid neemt nog steeds toe en onze medewerkers werken graag bij ons. Al met al heeft dit ertoe geleid dat de resultaten stijgen.”

GreenLake en Edge

Daniëls gaat in op GreenLake 3.0, het uitgebreide portfolio aan cloudproducten van de onderneming. “We zitten al op drie miljard dollar omzet in de GreenLake-categorie. Bedrijven waarderen het dat we met deze producten de flexibiliteit kunnen bieden die ze zo nodig hebben.”

En over de edge: “Vijfenzeventig procent van alle data wordt buiten het datacenter gegenereerd. Dat moet te denken geven. Wat verwerk je aan de rand van het netwerk – de edge – wat doe je in het datacenter, en hoe zet je de cloud strategisch in. Daarop moet de architectuur zijn ingericht. Wij zijn goed in infrastructuur en met onze partners denken wij graag mee over de juiste architectuur.”

Zo ziet hij dat data die drones tijdens inspectietochten vergaren, zo dicht mogelijk bij de bron worden verwerkt, maar dat MRI-scans met hun talloze gegevens in het datacenter worden geanalyseerd. Elke toepassing vergt zijn eigen oplossing.

In dit licht haalt Daniëls het streven aan om tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs van 2024 het vervoer te laten doen door zelfrijdende taxi’s. Die data stuur je niet heen en weer naar een datacentrum. Eerder leerde het publiek dat Intel speciale chips ontwerpt voor die taxi’s. “Zestig procent van onze CPU’s is op maat gemaakt”, zegt Stijn Derache, Regional Account Director EMEA bij Intel Corporation.

Altijd beschikbaar

In zijn betoog schetst Esser hoe infrastructuren (met edge computing en cloud computing) vooral dienen om ervoor te zorgen dat applicaties altijd beschikbaar zijn. Hij heeft het dan over oude en nieuwe applicaties. De laatste categorie ontstaan alle binnen een DevOps-omgeving. Niet alleen de toepassingen, maar vooral ook de data moeten elk moment opvraagbaar zijn voor degenen die daartoe gemachtigd zijn.

Ten slotte vertelt Esser hoe HPE zijn steentje bijdraagt aan een circulaire economie. “Wij proberen bij het ontwerp van onze producten het energieverbruik ervan zo laag mogelijk te houden. En we hebben een programma voor het refurbishen van onze producten. Het blijkt bovendien dat we bij zesennegentig procent van de componenten uit teruggenomen materiaal een nieuwe bestemming weten te vinden.”

Innovatie is en blijft de hoeksteen van HPE, zeggen Daniëls en Esser. Op het podium vertelt Chris Middleton, IT Systems Architect bij Red Bull Technology, hoe het Aston Martin Red Bull racing team dankbaar gebruik maakt van de technische vindingrijkheid van HPE. In een zaal vol Max Verstappen-fans is het makkelijk praten voor Middleton. Hij onderstreept, met veel voorbeelden, dat HPE echt de innovatie-partner is van het Red Bull racing team.

Labs

In zijn lezing geeft Andrew Wheeler, deputy director van Hewlett Packard Labs, een kijkje in het laboratorium. In de pogingen van HPE om zinvol om te gaan met de zetabytes die in 2025 dagelijks worden gegenereerd. Datatransport met lichtsnelheid, photonics, is een antwoord. “Enorm boeiend wat we op dit vlak verrichten.” Hij wijst er wel op dat data, zowel in beweging als in rust, altijd beveiligd dienen te zijn. “Ook daarop richten wij onze pijlen.”

Het labs onderzoekt kunstmatige intelligentie, memory driven computers, beveiliging, edge, en cloud. “Daarbij kijken we naar analog computing en quantum computing om de vereiste snelheden te halen.”

Kubernetes

Esser gaat nog in op het HPE Container Platform, het Kubernetes-gebaseerd containerplatform om applicatie-ontwikkeling te versnellen. “Kubernetes is ingewikkeld. Wij hebben de tools om de containers eenvoudiger te orkesteren. We kunnen zelfs Kubernetes op bare matal draaien, of binnen gevirtualiseerde omgevingen.”

Het platform is ontwikkeld na de overnames van BlueData en MapR. “Bovendien hebben wij even de kat uit de boom gekeken. Maar nu zien we dat Kubernetes de marktleider is. Wij conformeren ons aan deze honderd procent open toepassing. En hebben die verbeterd. We verwachten hier heel veel van.”

Door: Teus Molenaar