Chinese ambassadeur waarschuwt Duitsland voor tegenmaatregel

16-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Chinese ambassadeur waarschuwt Duitsland voor tegenmaatregel

De Chinese ambassadeur in Duitsland Wu Ken waarschuwt dat de Chinese overheid met tegenmaatregelen komt indien Duitsland Huawei uitsluit als leverancier van 5G-apparatuur. Dit kan impact hebben op de Duitse autoindustrie, die in China een flinke afzet hebben.

Dit zegt Wu Ken tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. De Duitse overheid werkt momenteel aan veiligheidsregels voor 5G-netwerken. Het is niet duidelijk of Huawei hierbij wordt uitgesloten van 5G-projecten. Het Chinese bedrijf ligt al langer onder vuur; Westerse overheden maken zich zorgen over mogelijke spionage door de Chinese overheid via apparatuur van het bedrijf. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit.

De ambassadeur waarschuwt dat indien Duitsland Huawei uitsluit van 5G-projecten, dat gevolgen zal hebben. "De Chinese overheid zal niet werkeloos toekijken", aldus Wu Ken. De ambassadeur wijst erop dat Duitse autofabrikanten verantwoordelijk zijn voor een kwart van de 28 miljoen auto's die in 2018 in China zijn verkocht, waarmee China een belangrijke afzetmarkt is. "Kunnen we stellen dat Duitse auto's niet veilig zijn aangezien we ons niet in een positie bevindingen waarin we onze eigen auto's kunnen produceren? Nee, dat zou puur protectionisme zijn", aldus de ambassadeur.

Terug naar nieuws overzicht