Gartner: Op deze trends moeten I&O leiders zich voorbereiden

14-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Op deze trends moeten I&O leiders zich voorbereiden

Bedrijven actief in infrastructuur en exploitatie (I&O) moeten zich op verschillende voorbereiden om digitale infrastructuur in 2020 te ondersteunen. Tien trends gaan in 2020 een significante impact hebben.

Dit stelt onderzoeksbureau Gartner. "In het afgelopen jaar waren infrastructuurtrends gericht op hoe technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en edge computing snelgroeiende infrastructuur en bedrijfsbehoeften kan ondersteunen", legt Ross Winser, senior research director bij Gartner, uit. "Hoewel deze behoeften nog steeds actueel zijn, reflecteert onze lijst voor 2020 de effecten hiervan - hoewel de meesten hiervan nog niet zichtbaar zijn."

Heroverweeg de automatiseringsstrategie

Gartner meldt de afgelopen jaren bij klanten verschillende volwassenheidsniveau's op het gebied van automatisering te hebben gezien. De meeste organisaties maken gebruik van een vorm van automatisering, waarbij zij in veel gevallen werknemers in staat stellen waardevollere taken uit te voeren. Investeringen in automatisering worden vaak echter gemaakt zonder dat hierbij een duidelijke automatiseringsstrategie wordt gehanteerd.

"Naarmate vendoren nieuwe automatiseringsopties omarmen, dreigen bedrijven te eindigen met dubbele tools en processen, evenals verborgen kosten die een situatie vormen waarin zij hun infrastructuur simpelweg niet kunnen schalen op de manier waarop de business dat verwacht", aldus Winser. "Wij verwachten dat in 2025 de best presterende leiders een duidelijke rol hebben om automatisering vooruit te helpen en investeren in een duidelijke automatiseringsstrategie die deze ad-hoc automatiseringsproblemen wegneemt."

Hybride IT en Disaster Recovery

Hedendaagse infrastructuur bevindt zich op veel plekken, variërend van colocatiefaciliteiten en on-premises datacenters tot edge locaties en de cloud. Deze hybride IT-omgeving verstoort echter de disaster recovery (DR) planning van veel bedrijven, waarschuwt Gartner.

Vaak vertrouwen bedrijven voor DR op een 'as-a-service'-model, waarbij het eenvoudig is optionele functionaliteiten die het juiste veiligheidsniveau bieden over het hoofd te zien. Gartner verwacht dat in 2021 bij 90% van de beschikbaarheidsproblemen gerelateerd aan de cloud de root-cause ligt bij het niet volledig gebruiken van functionaliteiten die de cloud provider aanbiedt.

Schaal DevOps agility

Organisaties die DevOps willen opschalen moeten in 2020 actie ondernemen om deze aanpak tot een succes te maken. Naarmate meer DevOps-teams actief worden, beginnen ook uitdagingen zichtbaar te worden.

"Het overgrote merendeel van de organisaties die geen gedeeld self-service platformaanpak omarmd ontdekt dat hun DevOps initiatieven simpelweg niet schalen", aldus Winser. "Het omarmen van een gedeelde platformaanpak stelt product teams in staat gebruikt te maken van een digitale I&O toolbox, terwijl zij profiteren van de hogere standaarden voor goverance en efficiëntie die nodig zijn om te schalen."

Infrastructuur en data bevindt zich overal

"Vorig jaar introduceerden we het thema 'infrastructuur is overal' waar de business behoefte aan heeft. Naarmate technologieën als AI en machine learning worden omarmd als competitieve differentiators, wordt het plannen voor het beheer van de explosieve datagroei van vitaal belang", zegt Winser. Gartner verwacht dat in 2022 60% van de grootzakelijke IT-infrastructuur gericht is op gecentreerde data, in plaats van datacenters.

"Workloads dichter naar de gebruiker brengen met het oog op prestaties en compliance is begrijpelijk. We stevenen echter af op scenario's waarin dezelfde workloads op meerdere locaties draaien en data moeilijker te beschermen zijn. De effecten van databewegingen in combinatie met datagroei heeft een grote impact op I&O mensen indien zij zich nu niet voorbereiden."

Grote impact van IoT

Succesvolle IoT-projecten vereisen veel overwegingen. Geen enkele vendor biedt waarschijnlijk een complete end-to-end oplossing aan, stelt Gartner. "I&O moet betrokken zijn bij de vroege planning van de IoT-puzzel om de voorgestelde service en supportmodel op schaal te begrijpen. Dit voorkomt onvoorziene gaten in de servicevoorziening, die in de toekomst tot serieuze problemen kunnen leiden", aldus Winser.

Gedistribueerde cloud

De gedistribueerde cloud wordt gedefinieerd als de distributie van public cloud diensten naar verschillende fysieke locaties, terwijl operations, governances, updates en de ontwikkeling van deze diensten de verantwoordelijkheid blijven van de public cloud provider. "Opkomende opties voor de gedistribueerde cloud stelt I&O teams in staat public cloud services op de locatie die zij willen te plaatsen, wat aantrekkelijk kan zijn voor leiders die het gebruik van de public cloud willen moderniseren."

Winser wijst er echter ook op dat de aard van veel van deze oplossing ertoe leidt dat veel overwegingen moeten worden gemaakt. "Enthousiasme voor nieuwe diensten als AWS Outposts, Microsoft Azure Stack en Google Anthos moeten vroegtijdig worden afgestemd op met diligence om zeker te stellen dat het distributiemodel van deze oplossing volledig wordt begrepen door de I&O teams die deze ondersteunen."

Immersive experience

Winser wijst ook op steeds hogere standaarden die klanten hanteren voor de ervaring die zij geboden krijgen. Kenmerken die voorheen onderscheidend waren zoals een naadloze integratie, snelle reactietijden en nul downtime zijn nu simpelweg standaardverwachtingen geworden.

Winser waarschuwt dat naarmate digitale business systemen dieper in de I&O infrastructuur geïntegreerd zijn, de potentiële impact van zelfs het kleinste I&O-probleem kan groeien. De impact van een slechte klantervaring zijn volgens Gartner direct en kan de reputatie van een bedrijf verder beschadigen dan alleen klanttevredenheid.

Democratisering van IT

Low-code is een ontwikkeling die snel populairder wordt onder bedrijven. Het stelt ontwikkelaars met allerlei ervaringsniveau's in staat applicaties voor zowel het web als mobiel te bouwen, zonder hiervoor programmeerervaring nodig te hebben.

"Naarmate low-code breder wordt omarmd, neemt de complexiteit van het IT-portfolio toe. Indien low-code aanpakken succesvol zijn, worden I&O teams uiteindelijk gevraagd service te leveren", aldus Winser. "Het is dan ook in het belang van I&O leiders om hun support te embedden en invloed uit te oefenen op dingen die onvermijdelijk impact hebben op hun team én de bredere organisatie."

Netwerkteams

In veel gevallen zijn netwerkteams erin geslaagd netwerken met en hoge beschikbaarheid te leveren, wat onder meer gerealiseerd wordt door nauwlettend change management te hanteren. De snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden is echter lastig bij te houden. Het lijkt er niet op dat deze snelheid gaat afnemen.

"Culturele uitdagingen om risico's te vermijden, technische achterstand te voorkomen en een vendor lock-in tegen te gaan zorgen voor sommige netwerkteams voor uitdagingen. 2020 is het jaar van culturele verschuivingen, waarbij investeringen in nieuwe netwerktechnologieën slechts een deel van het antwoord zijn.

Beheer van hybride digitale infrastructuur (HDIM)

Het beheer van hybride digitale infrastructuren zorgt voor uitdagingen dankzij de schaal en complexiteit. Dit zet IT-leiders onder druk, waarschuwt Gartner. Het onderzoeksbureau adviseert organisaties te investeringen in het concept van HDIM, dat de primaire beheeruitdagingen rond hybride infrastructuren adresseert. "Dit is een opkomend gebied, dus organisaties moeten waakzaam zijn voor vendoren die claimen tools te hebben die een enkelvoudige oplossing bieden voor al hun uitdagingen rond hybride management. In de komende jaren verwachten we echter dat vendoren zich gaan richten op HDIM om verbeteringen te leveren die IT-leiders in staat sneller sneller antwoorden te krijgen dan vandaag de dag."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud