12-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Chinese ambassadeur zet Faeröer-eilanden onder druk om Huawei te kiezen

De premier van de Faeröer-eilanden is door de Chinese ambassadeur in Denenmarken onder druk gezet Huawei te kiezen voor de aanleg van een 5G-netwerk. De ambassadeur stelde een gunstig vrijhandelsverdrag in het vooruitzicht indien het land akkoord gaat.

Dit blijkt uit een geluidsopname van een gesprek tussen de de Faeröerse handelsminister en een topambtenaar uit het land, die in handen is van de Deense krant Berlingske. In het gesprek wordt het voorstel van de Chinese ambassadeur gericht aan de premier van de Faeröer-eilanden besproken.

Zorgen over spionage

Huawei was eerder verantwoordelijk voor de aanleg van het 4G-eiland op de Faeröer-eilanden, dat één van de snelste ter wereld is. Voor de aanleg van een 5G-netwerk is Huawei naar verluid de gunstigste optie. In veel landen bestaan echter zorgen om mogelijke sabotage en spionage door de Chinese overheid via apparaat van Huawei. De VS roept bondgenoten al langer op Huawei uit te sluiten uit 5G-projecten. Huawei ontkent de aantijgingen en stelt nooit in opdracht van de Chinese overheid te hebben bespioneerd, en hier ook nooit om gevraagd te zijn.

Nu blijkt dus dat de Chinese ambassadeur in Denemarken de premier van de Faeröer-eilanden onder druk te hebben gezet toch voor Huawei te kiezen. Indien het land Huawei niet voor de opdracht kiest, tekent China het vrijhandelsverdrag met het land niet. Dit verdrag is voor de Faeröer-eilanden van belang, aangezien het land steeds meer zalm exporteert naar het Aziatische land.

De Faeröerse premier heeft de Chinese ambassadeur naar verluid medegedeeld dat de Faeröerse regering zich niet bemoeit met het selectieproces rondom het 5G-netwerk.

Terug naar nieuws overzicht