Risico's van gebruik SaaS vaak onduidelijk

13-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Risico's van gebruik SaaS vaak onduidelijk

Het gebruik van online software door bedrijven is de laatste jaren hard gegroeid, echter, tweederde van de bedrijven is zich nog niet bewust van de potentiële risico's. In 2010 werd al eerder onderzoek gedaan naar de mogelijke risico's en oplossingen bij een faillissement van een SaaS-leverancier. Nu, negen jaar later, wordt er nog nauwelijks aandacht aan deze risico's besteed. Klanten onderzoeken de potentiële risico's zelden en SaaS-leveranciers nemen nog nauwelijks het initiatief oplossingen te ontwikkelen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht in samenwerking met ACC ICT. Anno 2019, wordt voor steeds meer belangrijke bedrijfsprocessen SaaS-oplossingen gebruikt die beschikbaar wordt gesteld vanuit de cloud. Denk aan CRM-software, boekhoudsoftware en projectmanagement software. "Het risico dat bedrijven lopen om; 1) geen eigenaar te zijn van de software, 2) geen toegang meer te hebben tot hun eigen data en 3) geen invloed te hebben waar en bij wie de data terecht komt, is een groot risico voor de eigen operationele en financiële bedrijfsprocessen", aldus Paul Bijleveld - eigenaar van ACC ICT.

Deze gevolgen kunnen leiden tot grote problemen in de continuïteit van de bedrijfsvoering, aansprakelijkheidsstellingen omtrent privacy (AVG) en weglopende klanten. De financiële consequenties zijn vooraf vaak niet in te schatten.

Continuïteitsoplossing weinig gebruikt

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Universiteit Utrecht (UU) in samenwerking met ACC ICT, blijkt dat de meeste SaaS-leveranciers zich niet verantwoordelijk voelen. De bewustwording en daarmee de eis om continuïteitsoplossingen te implementeren zal dus vooral vanuit klanten moeten komen. Eénderde van de klanten heeft deze bewustwording inmiddels wel, daarnaast geven SaaS-leveranciers aan dat een certificering voor bedrijfscontinuiteit zeker van toegevoegde waarde is. Met een dergelijke certificering kunnen SaaS-leveranciers die continuïteitsoplossingen omarmen zich onderscheiden. Groot voordeel voor klanten is dat ze de keuze krijgen zichzelf wel of niet te beschermen tegen de effecten van faillissementsrisico's.

Het volledige onderzoek over SaaS-gebruikers en -leveranciers is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud