AWS beschuldigt Trump van beïnvloeding omvangrijk cloudcontract met defensie

Jeff Bezos

10-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

AWS beschuldigt Trump van beïnvloeding omvangrijk cloudcontract met defensie

Amazon Web Services (AWS) beschuldigt de Amerikaanse president Donald Trump ervan het Pentagon onder druk te hebben gezet een cloudcontract ter waarde van 10 miljard dollar niet toe te wijzen aan AWS. De reden hiervoor zou zijn dat de president een hekel heeft aan Amazon CEO Jeff Bezos (foto).

In een formele klacht over het besluit schrijft AWS dat de interventie van Trump de integriteit van het aanbestedingsproces van de Amerikaanse overheid aantast. AWS stelt dat het contract uiteindelijk is toegewezen aan Microsoft na 'onjuiste druk van President Donald J. Trump, die meerdere malen zowel publiekelijk als achter de schermen aanvallen heeft uitgevoerd om het EDI contract weg te houden bij AWS en zijn politieke vijand Jeffrey P. Bezos te schaden'.

'Significante politieke interventie'

Het contract werd in oktober al aan Microsoft toegewezen. AWS CEO Andy Jassy suggereerde eerder al dat een 'significante politieke interventie' dit besluit heeft beïnvloed. Ook zei Jassy dat een 'zittende president die bereid is zijn afkeur voor een bedrijf openlijk te delen' het erg moeilijk maakt voor overheidsinstanties waaronder het ministerie van Defensie om een objectief besluit te maken zonder angst voor represailles.

In de aanklacht - die 103 pagina's telt - worden onder meer details gegeven over de aanvallen die Trump zou hebben uitgevoerd op Bezos, Amazon, AWS en het JEDI contract.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid, Cloud
Cloud