Nieuwe chip van Intel vereenvoudigt beheer van qubits

Stefano Pellerano, principal engineer at Intel Labs, toont de Horse Ridge chip (foto: Intel)

10-12-2019 | door: Redactie

Nieuwe chip van Intel vereenvoudigt beheer van qubits

Met 'Horse Ridge' maakt Intel een chip die het connecteren met qubits eenvoudiger en schaalbaarder moet maken.

De kwantumcomputer staat nog in zijn kinderschoenen. Onder meer Google, IBM en Microsoft werken momenteel aan de technologie die een rekenkracht mogelijk maakt die exponentieel groter is dan klassieke computers. De eerste experimentele resultaten zijn er, maar ook Intel benadrukt dat de sector nog maar aan het begin van haar marathon staat.

Informatie versturen in koude omgeving

De chip van intel, zo groot als de onderzetter van een koffiekop, moet die marathon gemakkelijker maken door het beheren van de qubits (eenheden van kwantuminformatie) te vereenvoudigen. Qubits die gemaakt worden op basis van supergeleiders worden zeer koud bewaard, bij temperaturen waarbij atomen nagenoeg stoppen met bewegen. Maar de qubits moeten ook geconnecteerd zijn om informatie heen- en weer te sturen en dat is lastig in die koude omgeving.

Horse Ridge moet dat proces vereenvoudigen. De chip kan mee in die koelkast zitten waardoor het opzetten van een kwantumcomputer eenvoudiger en schaalbaarder moet worden, en op termijn ook commercieel interessanter kan zijn.

Concreet werd de chip gemaakt op een 20nm fin field-effect transistor. Er komt ook een stuk Nederlandse technologie bij kijken want Intel werkte er voor samen met QuTech, een partnerschap tussen de TU Delft en TNO, de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht