Europese Commissie vraagt uitgevers om informatie over dataverzameling Google

10-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie vraagt uitgevers om informatie over dataverzameling Google

De Europese Commissie vraagt nieuwsuitgevers om meer details over de wijze waarop Google gebruikersdata verzameld op hun websites. De vragen zijn onderdeel van een voorlopig onderzoek dat de commissie is gestart naar het Amerikaanse techbedrijf.

De Financial Times meldt dat verschillende uitgevers een vragenlijst hebben ontvangen van de Europese Commissie. De uitgevers wordt onder meer gevraagd overeenkomst te beschrijven op basis waarvan Google data mag verzamelen van hun bedrijf of van gebruikers van hun websites of applicaties. De commissie wil onder meer meer informatie over het bereik, de duur en de reden voor dergelijke overeenkomsten. Ook vraagt de commissie of Google technische ondersteuning of een vergoeding geeft voor de data.

Dataverzameling door uitgevers

Uitgevers wordt gevraagd naar de wijze waarop zij zelf informatie verzamelen en gebruiken. Het gaat onder meer om data van gebruikers die zich op hun websites registreren of zich aanmelden voor een nieuwsbrief.

Het voorlopig onderzoek naar Google werd eerder deze maand aangekondigd. Naast Google ligt ook Facebook onder het vergrootglas.

Terug naar nieuws overzicht