IT-beslisser ziet voordelen in as-a-service ondanks enkele uitdagingen

10-12-2019 | door: Witold Kepinski

IT-beslisser ziet voordelen in as-a-service ondanks enkele uitdagingen

Bijna negen op de tien (87%) IT-beslissers (ITDM's) melden dat hun organisaties zijn begonnen met het implementeren van as-a-Service (aaS) oplossingen of het proces al hebben voltooid, maar zeven op tien (71%) ITDM's zijn bezorgd over het bijhouden van het veranderende aaS-landschap, volgens de HPE "2019 As-a-Service: Driving Change Report".

Het rapport heeft meer dan 1.000 ITDM's onderzocht bij bedrijven van elke omvang (van 50 werknemers tot 10.000+) in de VS, Duitsland en het VK om de toekomstige kansen en impact van aaS-consumptiemodellen te verkennen.

Het As-a-Service 2019 rapport heeft enkele bevindingen:

De acceptatie van aaS neemt toe in organisaties: bijna negen op de tien (87%) ITDM's melden dat hun organisaties zijn begonnen met het implementeren van aaS-oplossingen of hebben heeft het proces al voltooid. Bovendien verwacht driekwart (75%) van alle ondervraagde ITDM's dat hun organisatie in minder dan vijf jaar de volledige acceptatie van aaS-oplossingen volgt.

aaS is van cruciaal belang om het concurrentielandschap bij te houden en strategisch te blijven: leidinggevenden erkennen de cruciale behoefte om IT te moderniseren ter ondersteuning van toekomstige bedrijfsgroei en concurrentievoordeel. aaS-oplossingen zullen zeer belangrijk zijn voor de toekomst van hun bedrijf (58%), concurrentievermogen (55%) en groei (53%).

IT-uitdagingen: gegevens blijven binnen organisaties stil: Driekwart van de ITDM's is het erover eens dat bij hun organisatie gegevens tussen publieke en private clouds worden gesloten (77%) en geven toe dat datasilo's een belangrijke uitdaging vormen (75%) voor hun bedrijven. Ongeveer tweederde (66%) verklaart dat ze het erover eens zijn dat gegevensmigratie naar de openbare cloud momenteel vastloopt in hun organisatie.

Een kloof tussen generaties: jongere ITDM's zijn banger dat hun taken door aaS achterhaald zullen raken: uit de enquête blijkt dat slechts ongeveer een kwart van de 55-plussers en ouder (23%) bezorgd is dat aaS-adoptie hun taak overbodig maakt, vergeleken met bijna tweederde (60%) van 22-34-jarigen. Voor beide leeftijdsgroepen maken veel (67%) ITDM's zich zorgen over het feit dat nieuwe generaties digitale autochtonen een voordeel hebben ten opzichte van hun ervaring met betrekking tot aaS-acceptatie.

Carrière: aaS maakt carrièregroei en kansen voor IT-professionals mogelijk: ondanks de veranderingen die voor de deur staan en de vrees van jongere ITDM's, is ongeveer negen op tien (87%) van alle respondenten het erover eens dat aaS-adoptie hun carrière zal bevorderen en een verschuiving in hun rollen van dagelijkse IT-ondersteuning naar meer een rol als bedrijfsstrateeg. Wereldwijd zeggen zeven op de tien ITDM's dat aaS-acceptatie hun rol binnen hun organisatie belangrijker zal maken (72%) en meer controle over gegevens (70%) en budget (71%) zal geven.

HPE aaS propositie

HPE zegt zelf in te spelen met een moderne IT on-premises as-a-Service-model met HPE GreenLake. HPE GreenLake's meting, kostenbeheersing, software IP en ondersteuning van HPE Financial Services bieden een gedifferentieerde oplossing aldus de vendor. HPE GreenLake is nu een van de snelstgroeiende bedrijven in HPE, met meer dan 740 klanten wereldwijd, waaronder 160 nieuwe klantlogowinningen dit jaar. Bovendien heeft HPE haar partnergemeenschap van wereldklasse op unieke wijze in staat gesteld om het aanbod te leveren - in 2019 genereerde het kanaal meer dan 200% ordergroei voor HPE GreenLake. Om enkele van de uitdagingen en belemmeringen voor de acceptatie van as-a-Service aan te pakken waarnaar in de studie wordt verwezen, kondigde HPE  ook de lancering aan van HPE GreenLake Central, een geavanceerd softwareplatform dat klanten een consistente cloudervaring biedt voor al hun applicaties en gegevens, via een operationele console die hun gehele hybride IT-domein beheert, beheert en optimaliseert. HPE GreenLake Central biedt klanten een uniforme, digitale ervaring in openbare en privé-clouds, het datacenter en geavanceerde workloads en versnelt bedrijfsresultaten door kosten en risico's te verlagen en meer keuze en controle te bieden. Het platform geeft hen de vrijheid om te kiezen welke tools ze willen gebruiken om applicaties te bouwen, waar en hoe ze hun workloads en data plaatsen, en alleen betalen voor wat ze verbruiken.

Terug naar nieuws overzicht