Huawei blijft voorkeur geven aan Android

10-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei blijft voorkeur geven aan Android

Huawei wil in 2020 meer apparaten op de markt brengen die draaien op HarmonyOS en deze apparaten wereldwijd op de markt brengen. In eerste instantie ligt de focus echter niet op mobiele apparaten, maar op smart TV's. Voor smartphones blijft het bedrijf de voorkeur geven aan Android.

Dit meldt Wang Chenglu, president van de software unit van Huawei's Consumer Business Group, aan Reuters, tijdens de opening van een winkel in het Chinese Shenzhen. Huawei wil zich met HarmonyOS in eerste instantie richten op smart TV's en het besturingssysteem niet zo zeer als alternatief neerzetten voor Google's Android. Wang meldt dat Huawei de voorkeur blijft geven aan Android.

Android-licentie

De Android-licentie van Huawei werd eerder dit jaar ingetrokken door Google nadat het bedrijf door de Amerikaanse overheid op de Entity List werd geplaatst. Dit is een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven. Doordat Huawei zijn Android-licentie is verloren kan het onder meer geen Android-diensten zoals Gmail, YouTube en de Play Store meer aanbieden op zijn smartphones.

In een reactie hierop werd in augustus HarmonyOS gelanceerd, een door Huawei zelf ontwikkeld besturingssysteem. Het bedrijf kondigde toen aan het besturingssysteem dit jaar te willen verwerken in smart screen producten. In de komende drie jaar moet dit worden uitgebreid naar meer apparaten, waaronder wearables.

Terug naar nieuws overzicht