Chinese overheidsinstanties mogen geen Amerikaanse hard- en software gebruiken

09-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Chinese overheidsinstanties mogen geen Amerikaanse hard- en software gebruiken

Chinese overheidsinstanties en openbare instellingen moeten binnen drie jaar alle buitenlandse computerhardware en -software vervangen voor Chinese alternatieven. De impact van de maatregel om Amerikaanse techbedrijven is naar verwachting groot.

Dit meldt de Financial Times. De nieuwe regels worden '3-5-2' genoemd en gefaseerd doorgevoerd. De eerste deadline is 2020; in dat jaar moeten overheidsinstanties en openbare instellingen 30% van de apparatuur en software hebben vervangen. In 2021 moet dit percentage zijn opgelopen tot 2021, waarna in 2020 de laatste 20% vervangen dient te zijn. De regels gelden vooralsnog niet voor private bedrijven.

Reactie op Amerikaanse maatregelen

De stap is vermoedelijk een reactie op maatregelen die de VS eerder dit jaar doorvoerden. Zo mogen Amerikaanse overheidsinstanties al langer geen goederen van Huawei aanschaffen. Ook verstrekt de Amerikaanse overheid subsidies aan overheidsinstanties die apparatuur van Huawei willen vervangen voor apparatuur van concurrenten. Daarnaast werd het Chinese techbedrijf Huawei op de Entity List geplaatst, een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven.

Analisten verwachten dat de maatregel impact heeft op Amerikaanse bedrijven als Dell, HP en Microsoft. Deze bedrijven leveren al langer hardware en software aan de Chinese overheid.

Terug naar nieuws overzicht