AWS, Microsoft, Google en Alibaba worden sterker in Public Cloud markt

09-12-2019 | door: Witold Kepinski

AWS, Microsoft, Google en Alibaba worden sterker in Public Cloud markt

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de toonaangevende vier aanbieders van public cloud services 72% van de wereldwijde markt voor IaaS en PaaS vertegenwoordigden in het afgelopen derde kwartaal, dat is een stijging van 57% vergeleken met begin 2016.

Gedurende die periode bleef Amazon's AWS wereldwijde marktaandeel stabiel op ongeveer 40 procent, terwijl Microsoft, Google en Alibaba allemaal gestaag aandeel hebben gewonnen.

De vier marktleiders worden gevolgd door Salesforce, IBM, Oracle, Tencent, Sinnet-AWS en een grote groep bedrijven met kleine marktaandelen. De totale wereldwijde uitgaven aan openbare IaaS en PaaS bereikten 20 miljard dollar in derde kwartaal, wat meer dan 80 procent van de totale cloudinfrastructuurservices vertegenwoordigt.

Private Cloud Services

De rest van de markt bestaat uit gehoste en beheerde private cloudservices, waarbij IBM marktleider is en bedrijven als Rackspace en OVH een prominente rol spelen.

Nu de meeste grote cloudproviders nu hun winstgegevens voor het derde kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de totale inkomsten uit services voor cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) in het kwartaal ruim 24 miljard dollar waren, met inkomsten voor de laatste vier kwartalen bereiken nu 89 miljard dollar.

IaaS en PaaS

De totale markt groeide met 37 procent vanaf het derde kwartaal van 2018. Het openbare IaaS- en PaaS-deel van de markt blijft sneller groeien dan particuliere cloudservices, met een groei in het derde kwartaal van 40 procent. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

"Het heeft slechts acht kwartalen geduurd voordat de openbare IaaS- en PaaS-markten zijn verdubbeld en onze voorspelling laat zien dat ze in de komende elf kwartalen weer verdubbelen", zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Het is vooral opmerkelijk dat, aangezien de uitgaven aan public cloudservices snel blijven groeien, de top vier cloudproviders hun grip op de markt versterken. Sommige van de bedrijven buiten de top vier groeien in een redelijk tempo, maar de realiteit is dat ze in totaal terrein blijven verliezen aan de marktleiders. Buiten sommige nichediensten en geografische regio's is dit een spel waarbij de schaal van activiteiten, geografische voetafdruk en het wereldwijde merk belangrijke concurrentievoordelen zijn."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud