Redactie - 08 december 2019

Future of Mobility: duurzame multidisciplinaire aanpak noodzakelijk

In 2040 zal de reis van deur tot deur er totaal anders uitzien. Op uitnodiging van de NS mocht ik tijdens de Dutch Design Week discussiëren over de Future of Mobility met – veelal zeer principiële – 6-VWO en 5-Havo scholieren. Het combineren van innovatieve techniek en design moet de – duurzame – transformatie naar nieuwe mobiliteitsvormen gestalte geven, om Nederland leefbaar te houden.

Duidelijk is dat de huidige infrastructuur in ons land niet toereikend is om aan de toekomstige vervoerswensen te voldoen. De files worden immers niet korter en de treinen niet minder overvol. Om Nederland leefbaar te houden, moeten innovatieve, duurzame oplossingen gevonden worden.

Zitplaatszoeker

Tijdens de Dutch Design Week hebben wij dus interessante discussies gehad met deze eindexamenkandidaten, de NS en Digital Agency Dept. Dat we dit samen met de NS doen, komt overigens voort uit projecten die we met de spoorvervoerder doen, waaronder de introductie van de Zitplaatszoeker. Een voorbeeld van smart thinking, door via technologie, artificial intelligence en nudging de reizigers te beïnvloeden.

Multidisciplinaire aanpak nodig

Innovatieve technologie maakt nieuwe manieren van vervoer toegankelijk voor een groot publiek. Vervoer dat comfortabel en elektrisch is en gedeeld kan worden, om op die wijze ruimte en de mogelijkheden het meest efficiënt te benutten. Zoals met elektrische fietsen, -steppen, -auto's en -scooters vóór en na de treinreis. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Om de Future of Mobility te bedenken én ook daadwerkelijk te realiseren, is een multidisciplinaire aanpak nodig. Technologiebedrijven, designers, vervoersbedrijven en adviesbureaus moeten de handen ineen slaan. Omdat dit complexe vraagstuk vanuit diverse hoeken moeten worden bekeken, om uiteindelijk tot de juiste oplossingsrichtingen te komen.

Principiële jongeren

Met de 5-Havo'ers en 6-VWO'ers hebben we tijdens de Dutch Design Week enkele trends en richtingen verkend. In die gesprekken is opnieuw bevestigd dat jongeren behoorlijk principieel zijn. Zoals over een sharing economy. Delen vinden ze uitstekend, waarbij voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. Bij schaarste van een modaliteit (bijvoorbeeld een e-step), willen ze niet dat personen die zich 'foutloos' gedragen voorrang krijgen. Iedereen is gelijk. Daarmee verwijzend naar het sociaal kredietsysteem in China, waarbij elke burger een bepaald aantal punten krijgt afhankelijk van zijn gedrag en daarmee privileges opbouwt, maar dat ook tot verbanningen kan leiden.

Duidelijk is ook dat ze klimaat boven gemak plaatsen. Bij het inzetten van artificial intelligence moet de reward liggen in milieuvoordelen en niet in services. Met andere woorden, de Future of Mobility moet duurzaam zijn. Dus als een algoritme zegt dat – tijdelijk – minder zelfrijdende auto's de weg op mogen uit klimaatoogpunt, nemen ze het ongemak daarvan voor lief. Eveneens bleek hetzelfde als het gaat om het delen van data, dat is alleen goed als dat tot betere, duurzame services leidt.

Bekijk daarvoor ook de korte video over de toekomst van reizen, waarin naast Joost van der Made, head of concept design & innovation NS, een aantal scholieren kort aan het woord komt.

Raspberry Pi Competitie

We zien deze principiële uitgangspunten ook terug in de Raspberry Pi Competitie. Vorig jaar heeft PA Consulting deze scholenstrijd in Nederland succesvol geïntroduceerd, waarbij het thema voor de jongeren vanaf 12 jaar was: 'Doe een uitvinding, verbeter het welzijn van mensen'. Dit schooljaar is het thema: 'Smart Cities en Mobiliteit'. Ik ben benieuwd welke uitvindingen vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren bedenken. Hoe denken ze onze omgeving slimmer te kunnen maken zodat ons verblijf en/of reis beter, veiliger, gezonder of aangenamer wordt? Zodat we ons gemakkelijker, sneller, veiliger en met minder overlast kunnen bewegen door de omgeving? Met de Raspberry Pi gaan de teams daarvoor concrete oplossingen bouwen. Ik weet van de voorgaande editie dat de teams met geweldige ideeën zullen komen. Misschien wel oplossingen die bijdragen aan de Future of Mobility.

Door: Herman-Jan Carmiggelt, expert digitale innovatie en transformatie PA Consulting