Trump noemt Huawei opnieuw een veiligheidsrisico

05-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Trump noemt Huawei opnieuw een veiligheidsrisico

De Amerikaanse president Donald Trump noemt Huawei opnieuw een veiligheidsrisico. Trump deed zijn uitspraak na een NAVO-top waarop onder meer is gesproken over het beveiligen van 5G-technologie.

De Verenigde Staten (VS) waarschuwen al langer dat het gebruik van 5G-apparatuur van Huawei risico's oplevert voor de nationale veiligheid. Het land roept bondgenoten daarom op geen gebruik te maken van Huawei-apparatuur. Trump meldt dat verschillende bondgenoten waaronder Italië Huawei inderdaad uitsluiten. "Ik heb gesproken met Italië en het lijkt erop dat zij hiermee niet doorgaan", zei Trump volgens Reuters. "Ik heb andere landen gesproken; zij gaan hiermee niet door."

Dit is opvallend, aangezien veel NAVO-lidstaten Huawei juist niet uitsluiten bij 5G-projecten of hierover nog geen besluit hebben genomen. Uit de conceptregelgeving voor de veiling van snelle mobiele frequenties - waarover de consultatie vandaag is gestart - blijkt dat de Nederlandse overheid aanbieders van mobiele telecommunicatie wil kunnen opdragen bepaalde leveranciers uit te sluiten indien misbruik of spionage wordt vermoedt.

Communicatie beter beveiligen

De Amerikaanse president deed zijn uitspraken na een NAVO-top waarop NAVO-leden uitspraken 5G-communicatie te willen beveiligen. "NAVO en zijn bondgenoten, binnen hun autoriteit, zetten zich in voor het beveiligen van onze communicatie waaronder 5G, en erkennen de noodzaak te vertrouwen op veilige en veerkrachtige systemen", zeiden de NAVO-lidstaten in een gezamenlijke verklaring.

"We vergroten onze tools om te reageren op cyberaanvallen en versterken ons vermogen om ons voor te bereiden op hybride tactieken die onze veiligheid en maatschappijen pogen te ondermijnen, dergelijke aanvallen te ontmoedigen en ons hiertegen te verdedigen."

De NAVO erkent dat China 'uitdagingen' oplevert. "We erkennen dat China's groeiende invloed en internationaal beleid zowel kansen als uitdagingen oplevert die we samen als een alliantie moeten adresseren."

Terug naar nieuws overzicht
Security