Kabinet stelt extra eisen aan leveranciers kritieke onderdelen 5G-netwerken

03-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Kabinet stelt extra eisen aan leveranciers kritieke onderdelen 5G-netwerken

Het kabinet wil operators verbieden bedrijven uit landen met een offensieve cyberstrategie of landen waar bedrijven gedwongen kunnen worden tot informatiedeling als leverancier te kiezen voor kritieke onderdelen van 5G-netwerken.

Dit meldt Nieuwsuur op basis van bronnen. Het kabinet wil naar verluid geen specifieke bedrijven in de ban doen. Onder meer Huawei wordt echter door de maatregel getroffen, melden bronnen aan Nieuwsuur. Het onderwerp wordt vandaag door staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken in Brussel in EU-verband besproken. KPN en T-Mobile geven tegenover Nieuwsuur aan nog niet te kunnen reageren op de berichtgeving. Huawei wil niet ingaan op geruchten.

Daarnaast melden bronnen aan Nieuwsuur dat de satellietschotels van inlichtingendiensten in het Friese Burum verhuizen naar het buitenland. Het is niet duidelijk om welk land dit gaat; dat blijft op verzoek van het betreffende land geheim. Wel zou inmiddels een akkoord zijn bereikt over de verhuizing. De stap is nodig aangezien een deel van de schotels gebruik maakt van dezelfde frequentie als het nieuwe mobiele 5G-netwerk.

Terug naar nieuws overzicht