NS wil wifi-trackers inzetten om lege zitplaatsen te tonen

02-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

NS wil wifi-trackers inzetten om lege zitplaatsen te tonen

NS wil wifi-trackers inzetten om de beschikbaarheid van zitplaatsen in treinen beter inzichtelijk te maken voor reizigers. De trackers moeten de huidige zitplaatsvinder in de app van NS verbeteren.

Dit meldt de NS aan Trouw. Het plan staat nog in de steigers en is nog onzeker. Zo moet het plan eerst worden getoetst bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Udo Oelen, directeur privacy bij de NS, zegt tegen Trouw: "Wij realiseren ons dat het een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy."

Huidige zitplaatsvinder werkt niet goed

Al langer beschikt de app van NS over een functie die helpt zitplaatsen te zoeken. Deze functie werkt echter in veel gevallen niet naar behoren. Oelen: “In de meest moderne trein zou er in elke stoel een sensor zitten, waardoor je per stoel kunt zien waar er plek is. Maar de huidige treinen van de NS hebben die sensoren niet.”

Aangezien deze sensoren ontbreken wordt momenteel door het gewicht van wagons te monitoren aangegeven waar in de trein nog plek is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gewichtssensoren, die zijn ontwikkeld voor goederentreinen. Deze sensoren zijn echter niet op alle trajecten beschikbaar. In de praktijk is de zoekplaatsvinder hierdoor lang niet overal beschikbaar.

Privacy

Het gebruik van wifi-trackers kan volgens NS helpen de zitplaatsvinder te verbeteren en nauwkeuriger te maken. Aangezien een smartphone over het algemeen uitsluitend door de eigenaar wordt gebruikt, is dit echter een persoonsgegeven. Deze data mag volgens de wet dan ook niet zo maar worden verzameld. Het plan moet daarom eerst worden getoetst bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Terug naar nieuws overzicht