Facebook markeert post over Singaporese verkiezingen als nepnieuws

02-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook markeert post over Singaporese verkiezingen als nepnieuws

Een Facebook-post waarin wordt geclaimd dat de Singaporese verkiezingen doorgestoken kaart zijn is door Facebook gemarkeerd als nepnieuws. Facebook geeft hiermee gehoor aan een oproep van de Singaporese overheid.

Het gaat om een bericht van Alex Tan, die op de Facebook-pagina van State Times Review in een post claimt dat de verkiezingen in Singapore doorgestoken kaart zijn. Ook claimt Tan dat een klokkenluider is gearresteerd. De post is de Singaporese overheid tegen het zere been; de regering eiste eerder deze week dat Facebook het bericht aanpaste. Hieraan gaf Facebook in eerste instantie geen gehoor. Sinds zaterdag is het bericht echter toch gemarkeerd met de melding: "Facebook is wettelijk verplicht u te melden dat de Singaporese overheid zegt dat dit bericht valse informatie bevat."

Om de boodschap af te dwingen maakt de Singaporese regering gebruik van de Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act (POFMA). Deze wet stelt Singaporese ministers in staat een bericht dat zij als nepnieuws kwalificeren te laten aanpassen of verwijderen. Indien aan een dergelijke oproep geen gehoor wordt gegeven kan een partij hiervoor een boete van 1 miljoen Singaporese dollar (omgerekend zo'n 663.000 euro) of een celstraf van tien jaar opgelegd krijgen.

Terug naar nieuws overzicht