Case Rabobank: HR is voor ons strategisch
27-11-2019 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Case Rabobank: HR is voor ons strategisch

Hoe krijg je goede mensen, en vooral: hoe houd je die binnenboord, en ontwikkel je ze verder? Met deze vraag is Rabobank de markt opgegaan, vanuit de visie dat HR een cruciaal onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Uiteindelijk is de bank terecht gekomen bij Workday. We spraken hierover tijdens Workday Rising in Milaan met Sige Vinken, Program Director Global HR transformation bij Rabobank.

“Wij hadden problemen op een aantal HR-gebieden”, zegt Sige Vinken, Program Director Global HR transformation bij Rabobank. “Een belangrijke uitdaging voor ons was om goede mensen te vinden, te houden en te ontwikkelen. Een bank is tegenwoordig in feite een IT-bedrijf, wat betekent dat je andere mensen zoekt dan vroeger, en met heel andere bedrijven concurreert op die personeelsmarkt.”

“En het allerbelangrijkste is, als je die mensen eenmaal hebt gevonden, het ontwikkelen van die mensen. Dus het verder ontwikkelen van hun kwaliteiten, kijken naar hun opleidingsbehoeften, kijken naar het resultaat daarvan, en de mensen te volgen. Je wilt dat de wensen van de organisatie aansluiten bij die van de mensen.”

Uitdagingen

“Dat zijn allemaal zaken die speelden in de business. Daarnaast hadden we ook bij de IT uitdagingen, omdat we te maken hadden met een verouderd IT-landschap. Rabobank zit in 24 landen, en we hadden niet overal dezelfde systemen, en niet overal dezelfde kwaliteit van de data. Dat was niet efficiënt, en het kostte ook veel. En tenslotte speelt compliance bij ons een rol, je wilt goede data hebben.”

Drie jaar geleden zijn we dus gaan kijken met welke partijen we dit zouden kunnen doen, met het uitgangspunt dat HR een kernonderdeel is van onze business waar we in wilden investeren. Van de drie grote partijen die in aanmerking komen hebben we uiteindelijk gekozen voor Workday. Zij ontwikkelen heel snel, en het is goed te managen. Ook hebben we vertrouwen in hun visie, bijvoorbeeld op het gebeid van AI.”

Enorm programma

Twee jaar gelden is Rabobank dus begonnen met de implementatie van Workday, via de partner Accenture. In januari is het project echt van start gegaan. “Het is echt een enorm programma waar je mee te maken krijgt. Je hele manier van werken verandert met Workday, in alle landen waar je vestigingen hebt.”

Uit alle landen zijn dan ook mensen bij elkaar gebracht om hieraan samen te werken, en om te voorkomen dat het een vanuit het hoofdkantoor opgelegd project zou worden. “Zo hebben we een tevens een wereldwijde HR-community gecreëerd, want die was er voorheen niet. Vervolgens hebben we het implementatieproces doorlopen, wat forse impact heeft gehad op de medewerkers.”

Adoptie

Volgens Vinken heeft Rabobank dat laatste enigszins onderschat. “Alles is wel anders, en er was veel support nodig om ervoor te zorgend at je mensen aan de hand meeneemt. Daar hebben we uiteindelijk een speciale Workday Desk voor geopend, en die is nog steeds live.”

Voor een belangrijk deel zijn de businessdoelen al gehaald, en de eerste kostenbesparingen zijn zichtbaar. “Bij de adoptie moeten we nog wel een slag slaan, daar zijn we nog volop mee bezig. Als we dat eenmaal hebben gedaan kunnen we de leukere dingen oppakken, zoals business analytics. We horen overigens ook van andere bedrijven die een dergelijk traject hebben gedaan dat je na het live gaan zeker een jaar bezig bent om het echt soepel te laten lopen.”

AI

AI biedt heel interessante mogelijkheden, vooral omdat je al die verschillende aspecten van de  mensen op één platform hebt zitten, van wensen en performance tot opleidingen. Dat moet je natuurolijk zorgvuldig doen. Dat vind ik wel spannend. Het gaat komen, en wij leggen nu de basis om ervoor te zorgen dat we ermee aan de slag kunnen gaan, Maar je moet eerst je data op orde hebben, en wat historie opbouwen., Vervolgens ga je experimenteren om dat langzaam op te bouwen.

Er zijn veel mogelijkheden, maar het vereist echt nieuwe skills om hiermee aan de slag te gaan. De gemiddelde HR-professional heeft traditioneel minder affiniteit met data en de harde IT-kant, daar moet je wel aandacht aan besteden. Want het HR-vak gaat veranderen. De menselijke kant blijft, maar er komt veel meer ondersteuning vanuit  de data.”

Terug naar nieuws overzicht