Redactie - 26 november 2019

Hoe datacenters wetenschappelijk onderzoek versnellen om honger tegen te gaan

Hoe datacenters wetenschappelijk onderzoek versnellen om honger tegen te gaan image

Historisch gezien leiden voedsel- en wateronzekerheid tot onrust, geweld en oorlog in de wereld. Dat is een van de redenen waarom het Plant Phenotyping and Imaging Research Centre (P2IRC) in Canada onderzoek doet naar het verhogen van gewasopbrengsten en droogtetolerantie van planten. Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat de wereld voldoende voedsel heeft?

Een andere aanpak voor plantenonderzoek

Tot voor kort was onderzoek naar plantenveredeling gericht op de delen van de plant die we boven de grond zien. Onderzoekers van het P2IRC geloven juist dat het bestuderen van plantenwortels essentieel is om voedseltekorten tegen te gaan. Een grote uitdaging van dit onderzoek zit in het feit dat wortels onder de grond zitten en het belangrijk is om ze in de natuurlijke omgeving te bekijken.

Om de wortels goed te bestuderen zonder de plant te storen, gebruikten de onderzoekers daarom verschillende foto’s van het wortelsysteem in de aarde en creëerden vervolgens een 3D-model van deze foto’s. Met hulp van de computer werd de aarde eruit gefilterd zodat de wortels helder te zien zijn. Deze techniek zit vol uitdagingen, want er is veel ruis te zien als je de afbeeldingen uit een heterogene omgeving zoals grond haalt en speciale beeldbewerkingstechnieken verminderen ruis in het beeld door gladde randen te creëren. Voor de wetenschappers is het echter essentieel de randen helemaal juist worden weergegeven, want dit is de wortelarchitectuur.

Hoe datacentertechnologie wetenschappelijk onderzoek versnelt

De onderzoeksinstantie gebruikte desktopmachines om de afbeeldingen te filteren en een duidelijkere afbeelding te krijgen, maar elke filterronde zou maar liefst 48-72 uur duren. P2IRC besloot uiteindelijk om hun HPC-infrastuctuur te upgraden naar Lenovo ThinkSystem SR650- en SR850-servers. De krachtige nieuwe servers hebben de manier waarop de instantie het onderzoek doet aanzienlijk verbeterd - zowel qua tijd als qua precisie. In plaats van 48-72 uur, duurt een filterronde nu nog maar zes tot acht minuten. Bovendien hebben de wetenschappers tijd om dingen aan te passen en te spelen met de parameters. Omdat het verwerken vroeger dagen duurde, hadden de ze te weinig tijd om de afbeeldingen te optimaliseren.

Ik ben er trots op dat onze technologie in staat is om een cruciale bijdrage te leveren aan het onderzoek dat het voedseltekort moet oplossen door scherpere beelden te leveren en het onderzoeksteam van meer precieze en zinvolle informatie te voorzien.

Auteur: Tom Sluys (foto), General Manager Datacenter Group Lenovo