Microsoft krijgt Amerikaanse exportlicenties voor Huawei
25-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Microsoft krijgt Amerikaanse exportlicenties voor Huawei

Microsoft maakt bekend een exportlicentie voor Huawei te hebben ontvangen. Het bedrijf mag hierdoor software blijven leveren aan het Chinese bedrijf.

Dit meldt Microsoft aan Reuters. Huawei is door de Amerikaanse overheid in mei 2018 op de Entity List geplaatst, een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven. Om de impact van deze maatregel in te perken verstrekt de Amerikaanse overheid selecte bedrijven exportlicenties, waarmee zij een ontheffing krijgen en toch producten mogen leveren aan Huawei.

'Haal Huawei van zwarte lijst'

Microsoft maakt nu dus bekend zo'n exportlicentie te hebben ontvangen. Microsoft president Brad Smith riep de Amerikaanse overheid eerder nog op Huawei van de zwarte lijst te halen. Eerder deze maand kondigde de Amerikaanse secretaris voor handel (???) Wilbur Ross aan exportlicenties te gaan verstrekken aan Amerikaanse bedrijven die handel willen krijgen met Huawei.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris meldt aan Reuters dat de Amerikaanse overheid tot nu toe zo'n 300 verzoeken voor exportlicenties gerelateerd heeft ontvangen. Ongeveer de helft van deze verzoeken is inmiddels verwerkt. Van deze verwerkte verzoeken is ongeveer de helft goedgekeurd.

Terug naar nieuws overzicht