Gartner: Geopolitieke instabiliteit verstoort outsourcingmarkt
23-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Geopolitieke instabiliteit verstoort outsourcingmarkt

Zorgen over geopolitieke instabiliteit kunnen een flinke impact hebben op de outsourcingmarkt. Gartner adviseert bedrijven met het oog op deze instabiliteit hun outsourcingcontracten onder de loep te nemen om risico's te mitigeren.

"Politieke en economische instabiliteit is een belangrijke factor in offshore outsourcing overeenkomsten", licht Jim Longwood, research vice president bij Gartner, toe. "Gartner krijgt meer vragen van klanten over het adresseren van deze scenario's. Het gaat hierbij onder meer om vragen over het niet langer afnemen van sourcingdiensten uit een specifiek land, het verhuizen van diensten naar andere landen of het terug naar eigen land halen van activiteiten. Iedere optie is flink kostbaar en kan de dienstverlening op de korte termijn verstoren."

Impact op China

Gartner schat bijvoorbeeld dat China zo'n 10 miljard dollar aan IT-diensten en business process services exporteert naar voornamelijk Noord-Amerika, West-Europa, Azië en Japan. Indiase outsourcingbedrijven realiseerde met hun wereldwijde dienstverlening in 2018 nog een omzet van 45 miljard dollar. Longwood wijst erop dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China impact kan hebben op het vermogen van China om dergelijke diensten te leveren. "Zorgen hebben onder meer betrekking op potentiële verstoring van of het staken van diensten, extra belastingen die worden geheven over arbeidsuren voor export en een teruglopende quality of service voor 'patriottistische reacties' van lokaal personeel. Instabiliteit is echter niet beperkt tot de situatie rond de VS en China. Alle organisaties zouden hun offshoring en nearshoring overeenkomsten moeten onderzoeken", aldus Longwood

Ook wijst het onderzoeksbureau erop dat bedrijven als onderdeel van hun due dilligence vaak een goed risicomanagementproces omarmen indien zij een nieuwe vendor of land selecteren of het leveren van diensten. Nadien wordt dit proces doorgaans echter niet meer gebruikt. Gartner adviseert organisaties vakmedia, handelssites van de overheid, immigratiewebsites van landen en ambassades en feedback van websites te monitoren op aanstormende problemen.

'Verdeel risico's over landen'

Ook adviseert Gartner een roadmap te bouwen waarin risico's zijn verdeeld over meerdere landen en/of goedkope on-shore centres. Gartner voorspelt dat 65% van de grote organisaties die offshore of nearshore service delivery centres inzetten in 2023 hiervoor een meerlandenstrategie hebben omarmd. Het onderzoeksbureau verwacht dat door zorgen over geopolitieke verstoringen tot 2022 de vraag naar intelligente automatiseringsdiensten met tenminste 25% is gestegen.

Terug naar nieuws overzicht