Wouter Hoeffnagel - 19 november 2019

Interpol pleit voor achterdeur in versleutelde communicatie

Interpol pleit voor toegang tot versleutelde communicatie voor opsporingsinstanties. Sterke encryptie staat onder meer de aanpak van kindermisbruik in de weg staan.

Dit staat in een verklaring die Interpol op korte termijn publiceert, melden drie bronnen aan Reuters. De verklaring van Interpol is in lijn met een gezamenlijke pleidooi van Amerikaanse, Britse en Australische opsporingsinstanties tegen encryptie. De partijen stellen dat sterke versleuteling het moeilijker maakt kindermisbruikers op te sporen.

'Toegang tot data in leesbaar formaat'

"Service providers, applicatieontwikkelaars en fabrikanten van apparaten ontwikkelen en lanceren producten en diensten met encryptie die in feite seksuele uitbuiting van kinderen op hun platformen verbergt", staat in een conceptversie van de verklaring die Reuters heeft ingezien. "Techbedrijven zouden mechanismen moeten inbouwen in het ontwerp van hun versleutelde producten en diensten waarmee overheden, die handelen met de juiste juridische autoriteit, toegang kunnen verkrijgen tot data in een leesbaar en bruikbaar formaat."

Critici van dergelijke backdoors in versleuteling waarschuwen voor risico's die hieraan verbonden zijn. Zo kunnen dezelfde backdoors die opsporingsinstanties toegang moeten geven tot versleutelde communicatie ook door kwaadwillenden worden misbruikt om communicatie in te zien. Het formele standpunt van het Nederlandse kabinet is dat sterke encryptie noodzakelijk is. Opvallend is dan ook dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onlangs juist pleitte voor een achterdeur in versleutelde chatcommunicatie.