Gartner: Public cloud markt groeit met dubbele cijfers in 2020

15-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Public cloud markt groeit met dubbele cijfers in 2020

De markt voor public cloud diensten groeit in 2020 tot 266,4 miljard dollar. Dit is 17% meer dan de 227,8 miljard dollar die de markt dit jaar waard is.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Cloud adoptie is inmiddels mainstream geworden", licht Sid Nag, research vice president bij Gartner, toe. "De verwachtingen rond de uitkomsten van cloud investeringen zijn daardoor ook hoger. Bij domarming van next-generation oplossingen gaat het bijna altijd om 'cloud-enhanced' oplossingen, wat betekent dat zij profiteren van de kracht van een cloud platform om digitale mogelijkheden te bieden voor de business."

SaaS blijft grootste segment

Software as a Service (SaaS) blijft het grootste marktsegment. Het segment groeit naar verwachting tot een waarde van 116 miljard dollar, wat vooral te danken is aan de schaalbaarheid van abonnement-gebaseerde software.

Infrastructure as a service (IaaS) groeit in 2020 naar verwachting tot 50 miljard dollar en is daarmee het op één-na-grootste segment. IaaS maakt naar verwachting een groei van 24% op jaarbasis door en is daarmee het snelst groeiende segment. Gartner schrijft de groei vooral toe aan de vraag naar moderne applicaties en workloads, wat om infrastructuur vraagt die traditionele datacenters niet kunnen bieden.

gartner-public-cloud-markt-2020.png

Prioriteit

Verschillende vormen van cloud computing staan volgens Gartner in de top 3 investeringsprioriteiten voor CIO's. "Het opbouwen, implementeren en volwassen maken van cloud strategieën blijft de komende jaren een topprioriteit", aldus Nag. "Het cloud managed service landschap wordt steeds complexer en competitiever. In 2022 maakt tot 60% van de organisaties gebruik van de managed cloud propositie van een service provider, wat een verdubbeling is ten opzichte van 2018."

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud