Amerikaans onderzoek naar deal Google en Ascension rond patiëntgegevens
14-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaans onderzoek naar deal Google en Ascension rond patiëntgegevens

Een Amerikaanse toezichthouder starten een onderzoek naar een deal van techgigant Google met zorgdienstverleners Ascension. De toezichthouder is bezorgd dat de deal Google toegang geeft tot medische gegevens van zo'n 50 miljoen Amerikanen.

De Wall Street Journal (WSJ) maakte eerder deze week melding van de deal tussen Google en Ascension, een non-profit organisatie die in de Verenigde Staten (VS) 2.600 ziekenhuizen beheert. De organisatie deelt via een project genaamd 'Project Nightingale' data met derde partijen, zoals Google.

HIPAA

Ascension heeft data over 50 miljoen Amerikaanse patiënten in bezit, die is opgeslagen in ruim 40 datacenters verspreid over de VS. Deze data wordt gemigreerd naar het cloudplatform van Google. De Office for Civil Rights in the Department of Health and Human Services start een onderzoek naar deze deal. De WSJ meldt dat de toezichthouder gaat toetsen of de samenwerking voldoet aan de Amerikaanse Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), bedoeld om medische informatie te beveiligen.

Google benadrukt in een blogpost dat de medische gegevens nooit kunnen of zullen worden gecombineerd met klantgegevens van Google. De data van Ascension kan volgens het bedrijf uitsluitend worden gebruikt om dienstverlening te leveren. Ook noemt het bedrijf de samenwerking en 'standaardwerkwijze' in de VS.

Terug naar nieuws overzicht