Rusland zet AI ambities uit

13-11-2019 | door: Redactie

Rusland zet AI ambities uit

De Russische president Vladimir Poetin wil Rusland ontwikkelen tot een leidende wereldwijde AI natie. Hij roept daarbij op voor internationale ethische normen voor de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Hij meldt dit op het onlangs gehouden op de Artificial Intelligence Journey conference in Moskou.

Experts en bedrijven moeten een ethische code overwegen, zo meldt Poetin. Het hoofddoel is een harmonieuze ontwikkeling en nieuwe kansen voor mensen zo beweert Poetin.

Het Russische aandeel in de wereldwijde AI-markt moet worden uitgebreid van de huidige 1 tot 2 procent tot liefst 15 procent, zo is de ambitie. De Russische president Vladimir Poetin keurde daarvoor eerder de nationale strategie voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie goed voor de periode tot 2030.

De president merkte volgens persbureau Tass eerder op dat volgens deskundigen de komende decennia extra wereldwijde bbp-groei, als gevolg van de introductie van AI, een jaarlijkse extra groei van 1,2 procent oplevert. Dit is twee keer de impact die de wereldwijde groei van informatietechnologie in het begin van de 21e eeuw op de economie had. Hij voegde eraan toe dat de wereldwijde markt voor producten met kunstmatige intelligentie tegen 2024 bijna 17-voudig zou groeien tot ongeveer 500 miljard dollar.

Poetin stelde ook voor om een partnerschap van grote bedrijven met de staat op te zetten om wetenschap en technologie te promoten. Dergelijke gebieden kunnen kunstmatige intelligentie, nieuwe materialen, genoomtechnologieën voor geneeskunde, landbouw en industrie omvatten, evenals draagbare energiebronnen, technieken voor transmissie en opslag. Dit partnerschap zou moeten leiden tot output en promotie van baanbrekende succesvolle producten en diensten op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt, zei Poetin.

Lees en bekijk de video op de site van het Kremlin.

Terug naar nieuws overzicht