Petuum: AI voor iedereen

13-11-2019 | door: Hans Steeman

Petuum: AI voor iedereen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan zinvol zijn in tal van industriële segmenten. Bedrijven die zich specialiseren in AI zijn dan ook vaak actief in uiteenlopende markten. Bij een bezoek aan start-up Petuum was het de CTO en co-founder Qirong Ho (foto), die dit weer eens duidelijk maakte.

Petuum toonde tijdens het gesprek een use case voor de Petuum Industrial AI Autopilot in de cementindustrie, (allesbehalve een snel veranderende bedrijfstak) en de medische wereld. De cementindustrie kan in het kader van Industrie 4.0 AI gebruiken om zijn complexe en samenhangende processen in goede banen te leiden, de medische wereld heeft baat bij AI om bijvoorbeeld de röntgenfoto’s te analyseren en daarmee de analyse efficiënter, succesvoller en natuurlijk goedkoper te maken.

De Petuum Industrial AI Autopilot zorgt dat de processen rond de cementovens efficiënter werken waardoor de kwaliteit van de cement gelijk blijft of toeneemt, de productie toeneemt en het energieverbruik reduceert. CEMEX, een wereldwijde leverancier van bouwmaterialen, is met Petuum bezig geweest met de ontwikkeling van deze AI-oplossing en rapporteert een aanzienlijk rendementsverbetering tot zo’n 7%.

AI

Lang niet iedereen is zich er bewust van, maar het begin van het cement productieproces is het vermalen van ruwe grofstoffelijke grondstoffen. Door uiteenlopende kwaliteit en specificatie moet het proces realtime en 24/7 bijgesteld en geoptimaliseerd worden. Verkeerde instellingen leiden tot productieverlies, extra afval en instabiliteit van het complexe proces. Een strak gedefinieerd proces is noodzakelijk en AI kan dit managen. De kracht van AI, een nauwkeurige voorspelling en controle, komt hier van pas.

Qirong Ho: “In deze toepassing gebruiken we Petuum voor de analyse van de ruwe en uiterst complexe data. Want hoewel de cementproductie min of meer een standaard productieproces is, is het een complex geheel waarbij digitalisering kan helpen maar wel een uitdaging is. AI kan hier een rol in spelen en de samenwerking tussen processtappen ondersteunen”.

Zorg

In de gezondheidszorg kan AI ook heel veel voordelen bieden. Medisch personeel is zeer inefficiënt bezig omdat er heel veel controle op controle is. Hierdoor gaat tot 35% van de tijd verloren. Het analyseren van röntgenfoto’s is typisch een proces waar AI grote voordelen kan hebben. Met behulp van AI zou een rapportage van een röntgenfotosessie geautomatiseerd aangemaakt kunnen worden. Door zo’n automatisering waarbij AI de formulieren kan invullen, kan de efficiency flink omhoog en kunnen artsen meer werk verzetten, aldus Qirong Ho. Door deze verbeterslag kunnen artsen in dezelfde tijd meer aandacht geven aan de patiëntenzorg, de rol waarvoor ze ingezet zijn.

De rol van Petuum wordt door Qirong Ho nog eens onderstreept. Petuum creëert AI-processen die noodzakelijk zijn bij de transitie van een handmatige productielijn naar een geautomatiseerde oplossing. Is de implementatie eenmaal een feit dan probeert men het model verder uit te dragen in andere industriële sectoren. Ho. "We willen zorgen voor een zorgeloze beheerde AI-infrastructuur, geavanceerde herbruikbare AI-componenten en krachtige AI-producten die op de plank liggen voor een implementatie."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht